Načítání...
X
menu UVAŘSiSÁM.cz account_circle search

Žitný kvásek | Recept

Předem říkám, že nejsem žádný odborník na chleba. Kvásek jsem dělal poprvé a musím se pochválit, pač to za mě stejně nikdo neudělá :-) Chleba je z něj výbornej, tak to beru jakože se kvásek povedl :-) Není to nic lehkého, ale žádná věda to taky neni. Chce to jenom čas a trpělivost. Časem si tu skvělou vůni zamilujete.
Doba přípravy: 10 minut
visibility
Boublas
Autor receptu
Ingredience
obecně
voda min 100 mililitr
mouka hladká žitná celozrnná min 100 gram
Další informace
Pracnost: Recept zvládne každý
Způsob přípravy: kvašení
Původ: Česko
Postup
Krok 1
Suroviny jsem nijak nevážil. Prostě jsem dal do sklenice asi 100 ml vlažné vody a do ní jsem rozmíchával mouku, dokud jsem nedostal hustější kaši. Sklenici i se lžící jsem dal do pytlíku a zavázal. Nechal jsem přes noc v kuchyni na lince. To byl první den...
Krok 2
Kvásek má tendenci řídnout a proto je potřeba ho přikrmovat. Vlastně se z něho stává nový člen Vaši rodiny :-) Druhý den jsem do sklenice přilil malinko vody (pár lžic) a zase přimíchával mouku, dokud mi zase nevznikla hustá kaše. Dělal jsem to zhruba ve stejnou dobu jako první den.
Krok 3
Třetí a čtvrtý den jsem opakoval to samé jako druhý den.
Krok 4
Pátý den už jsem z kvásku zkoušel dělat chleba. Musím se přiznat, že to nebylo ono. Chleba byl trošku zdrcnutej. Nenechal jsem se ale odradit a další den jsem chleba zkusil znova. To už byl chleba dobrej. Nevím, kde jsem poprvé udělal chybu. Možná nebyl kvásek ještě dost silný.
Krok 5
Doporučuji kvásek každý den sledovat. Pokud Vám nějak extra nezřídne, tak ho nechte a nekrmte ho. Čím starší budete mít kvásek, tím lépe. Nebo mně to tak připadá, jelikož s každým dnem byl chleba lepší a lepší. Po pár upečených chlebech jsem začal dávat kvásek do ledničky (v plastovém pytlíku, ve stejné sklenici, se stejnou lžičkou). Občas ho dokrmím.
Krok 6
Recept na chleba z kvásku přidám co nejdříve.
Sdílejte recept