Pracuji...
close

Žitný kvásek

Předem říkám, že nejsem žádný odborník na chleba. Kvásek jsem dělal poprvé a musím se pochválit, pač to za mě stejně nikdo neudělá :-) Chleba je z něj výbornej, tak to beru jakože se kvásek povedl :-) Není to nic lehkého, ale žádná věda to taky neni. Chce to jenom čas a trpělivost. Časem si tu skvělou vůni zamilujete.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 5 let
Doba přípravy: 10 minut
Ingredience
obecně
min 100 mililitr voda
Sdílejte recept
Postup
Suroviny jsem nijak nevážil. Prostě jsem dal do sklenice asi 100 ml vlažné vody a do ní jsem rozmíchával mouku, dokud jsem nedostal hustější kaši. Sklenici i se lžící jsem dal do pytlíku a zavázal. Nechal jsem přes noc v kuchyni na lince. To byl první den...
Kvásek má tendenci řídnout a proto je potřeba ho přikrmovat. Vlastně se z něho stává nový člen Vaši rodiny :-) Druhý den jsem do sklenice přilil malinko
vody (pár lžic) a zase přimíchával mouku, dokud mi zase nevznikla hustá kaše. Dělal jsem to zhruba ve stejnou dobu jako první den.
Třetí a čtvrtý den jsem opakoval to samé jako druhý den.
Pátý den už jsem z kvásku zkoušel dělat chleba. Musím se přiznat, že to nebylo ono. Chleba byl trošku zdrcnutej. Nenechal jsem se ale odradit a další den jsem chleba zkusil znova. To už byl chleba dobrej. Nevím, kde jsem poprvé udělal chybu. Možná nebyl kvásek ještě dost silný.
Doporučuji kvásek každý den sledovat. Pokud Vám nějak extra nezřídne, tak ho nechte a nekrmte ho. Čím starší budete mít kvásek, tím lépe. Nebo mně to tak připadá, jelikož s každým dnem byl chleba lepší a lepší. Po pár upečených chlebech jsem začal dávat kvásek do ledničky (v plastovém pytlíku, ve stejné sklenici, se stejnou lžičkou). Občas ho dokrmím.
Recept na chleba z kvásku přidám co nejdříve.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
kvašení
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Jídlo je trošku časově náročnější, ale příprava je snadná. Rustikální pokrm, vhodný pro větší počet ...
Taková zdravá rychlovka, kterou sníte dříve, než si k tomu stačíte nakrájet pečivo :-)
Jestli si myslíte, že Vám tento salát vydrží do druhého dne, tak jste na omylu. Sežere se to dříve, ...
Chutný a rychlý recept, který jsem dělal hlavně kvůli dětem. Bál jsem se, že to nebudou jíst, ale op...
Taková rychlovka, kterou děti milují. I pro dospělé je to lehká forma svačiny.
Křehké kuřecí maso ve sladké omáčce je vždy zaručená výhra :-) Nejlepší příloha je rýže. Dětem jsem ...
Je načase si dát pauzu od bramborového salátu a připravit si něco lehčího.
Dělal jsem poprvé a určitě ne naposled. Hned jsem si s karamelem polil banán a dětem ho dal na zmrzl...