Pracuji...
close

Nadýchaný jahodový koláč s tvarohem a drobenkou

Kdybych měl říct svojí nejoblíbenější buchtu, tak je to asi kynutej jahodovej koláč s tvarohem :-) Táhne se to se mnou už od mala, kdy mi ho pekla moje babička (a pořád peče).
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 5 let
Doba přípravy: 1 hodina
Doba vaření: 40 minut
Ingredience
těsto
1 kus vejce
50 gram máslo
1/2 kostka droždí
1 špetka sůl
na potření
1 kus vejce
vrchní vrstva
min 20 kus jahody
drobenka
100 gram máslo
Sdílejte recept
Postup
Začneme kváskem. Do větší mísy rozdrobíme kvasnice a zasypeme lžičkou cukru. Promícháme a necháme kvasnice aktivovat. Po chvilce se nám začnou roztékat.
Na plotnu si dáme ohřát mléko. Trošku teplého mléka ulijeme ke kvasnicím. Pozor, nesmí být moc horké, to nemají kvasnice rádi. Dále ke kvasnicím přisypeme trošku hladké mouky a zamícháme. Měla by nám vzniknout kašička. Kašičku lehce zasypeme hladkou moukou a necháme pod utěrkou vzejít kvásek.
Mezitím si do teplého zbylého mléka dáme rozehřát máslo.
Pokud jste vše dělali správně, tak by jste měli mít po cca 10ti minutách nadýchaný kvásek.
Ke kvásku přidáme všechny zbylé ingredience kromě mouky. Důkladně zamícháme.
Pomalu začneme přisypávat mouku a hněteme a hněteme. Já zpracovávám těsto pomalu vařečkou, kde se ho snažím co nejvíce provzdušnit.
Mělo by Vám vzniknout hladké nelepivé těsto. Necháme těsto odpočinout pod utěrkou alespoň půl hodiny.
Těsto nám kyne a my si teď připravíme zbytek na pečení. Začneme tvarohem. Do menší mísy dáme tvaroh, vejce a vanilkový cukr. Důkladně promícháme.
Vemte si další malou mísu a uděláme si drobenku. Do mísy dáme máslo, mouku a cukr. Důkladně propracujeme, nejlépe prsty.
Drobenka by měla být drobivá. Kdo by to byl řekl :-)
Zkontrolujeme těsto a po půl hodině by mělo být krásně nakynuté. Pokud ne, tak všechno špatně a zpátky na stromy :-)
Připravíme si pečící papír a dáme na něj těsto. Pomocí válečku rozválíme na velikost plechu.
Rozválené těsto i s papírem přendáme na plech a pomocí rukou vytvarujeme na okrajích hrany.
Těsto pomažeme tvarohovou směsí.
Do tvarohu posadíme jahody. Množství dle chuti, ale koláč musí být vidět :-)
Nakonec koláč posypeme drobenkou a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečeme cca 35 minut a nebo dokud nebudou okraje a drobenka hnědé.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Kuchyně:
vegetariánská kuchyně
Způsob přípravy:
míchání, pečení, kynutí
Typ chodu:
dezert, snídaně
Příležitost:
dětská oslava
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Někdy Vám v lednici leží obyčejné suroviny, jejichž spojením připravíte něco neobyčejného. Pro tento...
Těžko popsat tu skvělou chuť. Kari dodá pomazánce dokonalý nádech a ve spojení s lučinou je to skvěl...
Velmi zdravá a vydatná snídaně, která Vás zasytí na dlouhou dobu. Nebojte se experimentovat s různým...
Nejjednodušší zpracování úrody červeného rybízu. A v prosinci na slepení lineckého cukroví jinou mar...
Svěží letní salát, který si zaslouží pouze čerstvé ingredience. Pokud se v létě nechcete přejídat, t...
Chutný zákusek z křehkého těsta plný ovoce. Vytvořte si doma obdobu oblíbené pochoutky ze známého ře...
Na internetu mě recept hned zaujal, i když jsem si nedokázal představit jeho chuť. Musím říct, že vý...
V jednoduchosti je krása. Tento recept je ze základních surovin a zvládne ho opravdu každý. A ještě ...