Pracuji...
close

Králík na smetaně

Už taková klasika, když dostanete králíka a nevíte co s ním :-)
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 4 roky
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 2 hodiny 30 minut
Ingredience
obecně
1-2 kus mrkev
1/2 kus celer
100 gram špek
2 kus cibule
100 gram máslo
min 3 lžíce ocet
1 kus jablko
2 lístky bobkový list
6 kulička nové koření
100 mililitr víno bílé
min 5 lžíce cukr krystal
min 1 špetka sůl
2 a 1/2 litr vývar kuřecí
200 mililitr smetana 33%
1 lžíce rozmarýn
min 1 lžíce máslová jíška
Sdílejte recept
Postup
Králíka si naporcujeme na menší kousky.
V hrnci si rozpálíme sádlo a přidáme k němu naporcovaného králíka. Důkladně smažíme ze všech stran dohněda.
Mezitím si nakrájíme špek na kostičky.
Špek přihodíme hned ke králíkovi a smažíme s ním. Osolíme, opepříme.
Mezitím si nakrájíme mrkev, celer a petržel na kostičky.
Osmažené kousky králíka vyndáme z hrnce.
Do hrnce dáme nakrájenou mrkev, celer a petržel. Přidáme máslo a za občasného míchání smažíme, dokud nebude zelenina hnědnout.
Mezitím si nakrájíme cibuli a jablko nadrobno.
Cibuli a jablko přihodíme do hrnce, když nám začne zelenina v hrnci lehce hnědnout. Za občasného míchání smažíme, dokud nám všechno hezky nezhnědne.
Pomocí vařečky přesuneme zeleninu k jedné straně hrnce. Do druhé části nasypeme cukr a necháme lehce zkaramelizovat.
Přilijeme ocet a necháme vyvařit. POZOR - po nalití octa nečichejte k hrnci.
Přilijeme víno.
Přidáme hořčici, bobkový list, nové koření a rozmarýn. Zalijeme vývarem.
Vrátíme do hrnce králíka a pod poklicí vaříme cca 2 hodiny.
Uvařeného králíka vyndáme z hrnce a omáčku propasírujeme do čistého hrnce.
Do omáčky přihodíme část zeleniny z cedníku a důkladně rozmixujeme. Přivedeme k varu, zahustíme jíškou dle potřeby a nakonec zjemníme smetanou. Dosolíme, dopepříme, dosladíme.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Kategorie:
Maso / Zvěřina
Způsob přípravy:
smažení, vaření, pasírování
Typ chodu:
oběd
Příležitost:
svatební hostina
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...