Načítání...
close

Králík na smetaně

Už taková klasika, když dostanete králíka a nevíte co s ním :-)
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 2 hodiny 30 minut
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 3 roky
Ingredience
obecně
1-2 kus mrkev
1/2 kus celer
100 gram špek
2 kus cibule
100 gram máslo
min 3 lžíce ocet
1 kus jablko
2 lístky bobkový list
6 kulička nové koření
100 mililitr víno bílé
min 5 lžíce cukr krystal
min 1 špetka sůl
2 a 1/2 litr vývar kuřecí
200 mililitr smetana 33%
1 lžíce rozmarýn
min 1 lžíce máslová jíška
Sdílejte recept
Postup
Králíka si naporcujeme na menší kousky.
V hrnci si rozpálíme sádlo a přidáme k němu naporcovaného králíka. Důkladně smažíme ze všech stran dohněda.
Mezitím si nakrájíme špek na kostičky.
Špek přihodíme hned ke králíkovi a smažíme s ním. Osolíme, opepříme.
Mezitím si nakrájíme mrkev, celer a petržel na kostičky.
Osmažené kousky králíka vyndáme z hrnce.
Do hrnce dáme nakrájenou mrkev, celer a petržel. Přidáme máslo a za občasného míchání smažíme, dokud nebude zelenina hnědnout.
Mezitím si nakrájíme cibuli a jablko nadrobno.
Cibuli a jablko přihodíme do hrnce, když nám začne zelenina v hrnci lehce hnědnout. Za občasného míchání smažíme, dokud nám všechno hezky nezhnědne.
Pomocí vařečky přesuneme zeleninu k jedné straně hrnce. Do druhé části nasypeme cukr a necháme lehce zkaramelizovat.
Přilijeme ocet a necháme vyvařit. POZOR - po nalití octa nečichejte k hrnci.
Přilijeme víno.
Přidáme hořčici, bobkový list, nové koření a rozmarýn. Zalijeme vývarem.
Vrátíme do hrnce králíka a pod poklicí vaříme cca 2 hodiny.
Uvařeného králíka vyndáme z hrnce a omáčku propasírujeme do čistého hrnce.
Do omáčky přihodíme část zeleniny z cedníku a důkladně rozmixujeme. Přivedeme k varu, zahustíme jíškou dle potřeby a nakonec zjemníme smetanou. Dosolíme, dopepříme, dosladíme.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Kategorie:
Maso / Zvěřina
Způsob přípravy:
smažení, vaření, pasírování
Typ chodu:
oběd
Příležitost:
svatební hostina
Původ:
Česko