X

Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT
Recept / Králík na smetaně
Načítám...
Popis receptu
Už taková klasika, když dostanete králíka a nevíte co s ním :-)
Příprava 30 minut
Vaření 150 minut
Pracnost: Recept zvládne každý, ale chce to trošku snahy
Kategorie: Maso / Zvěřina
Druh přípravy: smažení, vaření, pasírování
Typ chodu: oběd
Vybavení kuchyně: hrnec, cedník, tyčový mixér, nůž kuchyňský, prkénko (dřevěné)
Příležitost: svatební hostina
Související recepty: Houskový knedlík, Karlovarský knedlík bez mouky
Původ: Česko
Ingredience
Ingredience
obecně
bobkový list 2 lístky
celer 1/2 ks
cibule 2 ks
cukr krystal min 5 lžíce
hořčice plnotučná 3 lžíce
jablko 1 ks
králík 1 ks
máslo 100 g
máslová jíška min 1 lžíce
mrkev 1-2 ks
nové koření 6 kulička
ocet min 3 lžíce
pepř černý drcený min 1 špetka
petržel 1 ks
rozmarýn 1 lžíce
smetana 33% 200 ml
špek 100 g
sůl min 1 špetka
vepřové sádlo 50 g
víno bílé 100 ml
vývar kuřecí 2 a 1/2 l
Postup
1.
Králíka si naporcujeme na menší kousky.
2.
V hrnci si rozpálíme sádlo a přidáme k němu naporcovaného králíka. Důkladně smažíme ze všech stran dohněda.
3.
Mezitím si nakrájíme špek na kostičky.
4.
Špek přihodíme hned ke králíkovi a smažíme s ním. Osolíme, opepříme.
5.
Mezitím si nakrájíme mrkev, celer a petržel na kostičky.
6.
Osmažené kousky králíka vyndáme z hrnce.
7.
Do hrnce dáme nakrájenou mrkev, celer a petržel. Přidáme máslo a za občasného míchání smažíme, dokud nebude zelenina hnědnout.
8.
Mezitím si nakrájíme cibuli a jablko nadrobno.
9.
Cibuli a jablko přihodíme do hrnce, když nám začne zelenina v hrnci lehce hnědnout. Za občasného míchání smažíme, dokud nám všechno hezky nezhnědne.
10.
Pomocí vařečky přesuneme zeleninu k jedné straně hrnce. Do druhé části nasypeme cukr a necháme lehce zkaramelizovat.
11.
Přilijeme ocet a necháme vyvařit. POZOR - po nalití octa nečichejte k hrnci.
12.
Přilijeme víno.
13.
Přidáme hořčici, bobkový list, nové koření a rozmarýn. Zalijeme vývarem.
14.
Vrátíme do hrnce králíka a pod poklicí vaříme cca 2 hodiny.
15.
Uvařeného králíka vyndáme z hrnce a omáčku propasírujeme do čistého hrnce.
16.
Do omáčky přihodíme část zeleniny z cedníku a důkladně rozmixujeme. Přivedeme k varu, zahustíme jíškou dle potřeby a nakonec zjemníme smetanou. Dosolíme, dopepříme, dosladíme.
Komentáře
Fotky od ostatních kuchařů
Kuchařky
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit budu :-)
618 bodů
Facebook