Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT

Špenátová polévka s parmazánem

Popis receptu
Poctivá polévka plná špenátové chuti. Jestli použijete čerstvý špenát, tak je důležité ho moc dlouho tepelně nezpracovávat, jinak Vám ztratí chuť a barvu. Jako přílohu doporučuji pečené krutóny ze světlého pečiva.
Příprava
10
minut
Vaření
30
minut
  • Způsob přípravy: smažení, vaření, mixování,
  • Typ chodu: polévka,
  • Potřebné vybavení: hrnec, prkénko (dřevěné), nůž kuchyňský, struhadlo jemné, škrabka na brambory, tyčový mixér,
  • Původ receptu: Česko,
Načítám...
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku
Ingredience a postup
Ingredience
obecně
brambory 1 ks
česnek 3 stroužek
cibule 1 ks
muškátový oříšek mletý 1/2 lžička
parmazán min 1 lžíce
pepř černý drcený min 1 špetka
pórek 1/2 ks
smetana 33% 200 ml
špenát listový 500 g
sůl min 1 špetka
vývar kuřecí 1 l
na smažení
máslo 5 lžíce
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
Nakrájíme si cibuli, brambor a pórek (bílou část) nadrobno.
2. krok
V hrnci si rozpálíme máslo a přihodíme nakrájený pórek, cibuli a brambor. Za občasného míchání necháme zesklovatět. Nesmí nám nic hnědnout.
3. krok
Zesklovatělou zeleninu zalijeme vývarem.
4. krok
Přidáme pepř dle chuti a muškátový oříšek. Přiklopíme poklicí a vaříme, dokud nám brambory nezměknou.
5. krok
Mezitím si oloupeme česnek a lehce ho nožem zmáčkneme. Tím se nám uvolní jeho krásné aroma.
6. krok
Když máme brambory měkké, tak do hrnce přihodíme česnek a namačkáme špenát. Pod poklicí necháme pár minut zadusit.
7. krok
Po pár minutách sundáme poklici a špenát za občasného promíchání povaříme, aby zmenšil svůj objem. Trvá to tak 2 minuty.
8. krok
Pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujeme. Jelikož mám rád hrubší konzistenci, dlouho jsem nemixoval. Délku mixování nechám na Vás.
9. krok
Přivedeme k varu a přilijeme smetanu.
10. krok
Hned ke smetaně nastrouháme parmazán.
11. krok
Necháme přejít minutu varem, dosolíme, dopepříme a máme hotovo.