X

Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT
Recept
Načítám...
Špenátová polévka s parmazánem
Poctivá polévka plná špenátové chuti. Jestli použijete čerstvý špenát, tak je důležité ho moc dlouho tepelně nezpracovávat, jinak Vám ztratí chuť a barvu. Jako přílohu doporučuji pečené krutóny ze světlého pečiva.
Příprava 10 minut
Vaření 30 minut
Pracnost: Recept zvládne každý
Kategorie: Polévky / Zeleninové polévky, Ze zahrádky / Zelenina
Druh přípravy: smažení, vaření, mixování
Typ chodu: polévka
Vybavení kuchyně: hrnec, prkénko (dřevěné), nůž kuchyňský, struhadlo jemné, škrabka na brambory, tyčový mixér
Původ: Česko
Ingredience
na smažení
máslo 5 lžíce
obecně
brambory 1 ks
česnek 3 stroužek
cibule 1 ks
muškátový oříšek mletý 1/2 lžička
parmazán min 1 lžíce
pepř černý drcený min 1 špetka
pórek 1/2 ks
smetana 33% 200 ml
špenát listový 500 g
sůl min 1 špetka
vývar kuřecí 1 l
Postup
Nakrájíme si cibuli, brambor a pórek (bílou část) nadrobno.
V hrnci si rozpálíme máslo a přihodíme nakrájený pórek, cibuli a brambor. Za občasného míchání necháme zesklovatět. Nesmí nám nic hnědnout.
Zesklovatělou zeleninu zalijeme vývarem.
Přidáme pepř dle chuti a muškátový oříšek. Přiklopíme poklicí a vaříme, dokud nám brambory nezměknou.
Mezitím si oloupeme česnek a lehce ho nožem zmáčkneme. Tím se nám uvolní jeho krásné aroma.
Když máme brambory měkké, tak do hrnce přihodíme česnek a namačkáme špenát. Pod poklicí necháme pár minut zadusit.
Po pár minutách sundáme poklici a špenát za občasného promíchání povaříme, aby zmenšil svůj objem. Trvá to tak 2 minuty.
Pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujeme. Jelikož mám rád hrubší konzistenci, dlouho jsem nemixoval. Délku mixování nechám na Vás.
Přivedeme k varu a přilijeme smetanu.
Hned ke smetaně nastrouháme parmazán.
Necháme přejít minutu varem, dosolíme, dopepříme a máme hotovo.
Komentáře
Fotky od ostatních kuchařů
Kuchařky
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit budu :-)
647 bodů
Facebook