Pracuji...
close

Domácí špecle

Když má člověk čas a chuť, tak je vždycky dobré si udělat nejenom špecle domácí. Chuťově se to nikdy nedá srovnat s kupovanými šizungy :-)
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 5 let
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 15 minut
Ingredience
těsto
3 kus vejce
3 špetka sůl
na vaření
min 1 lžíce sůl
min 1 litr voda
Sdílejte recept
Postup
Do menší misky nasypeme mouku, rozklepneme vejce, nalijeme mléko a přisypeme sůl.
Vymícháme hladké těsto. Konzistence by měla být hustší, než těsto na palačinky. Těsto by mělo být tahací. Těsto necháme 15 minut odpočinout.
Kdo nemá síto na halušky, tak použije jako já, nůž a prkénko. Dále si připravíme pěnovačku (to je ta placatá naběračka s dírama :-) )
Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Hladina vody by měla být minimálně do půlky hrnce. Dobře osolte. Vedle hrnce si připravíme větší mísu se studenou vodou, do které budeme házet hotové špecle.
Kdo tedy nemá struhadlo/síto na halušky, tak si vezme prkénko, nanese na něj trošku těsta a pomocí nože lehce uhladí.
Pomocí nože odsekáváme kousky těsta do vroucí vody.
Špecle jsou uvařené zhruba po dvou minutách, kdy nám vyplavou na povrch. Pomocí pěnovačky přendáme hotové špecle do mísy se studenou vodou.
Po minutě přendáme špecle z vody do zapékací mísy (nebo kam chcete).
Pokračujeme ve vaření zbylých špeclí. Najednou jsem to nestihl udělat z důvodu focení receptu :-)
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
vaření, hnětení
Typ chodu:
příloha
Původ:
Německo
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...