X
UVAŘSISÁM.cz
nebojte se něco dobrého uvařit
Nevíte, co uvařit?

Domácí špecle

Načítám...
Když má člověk čas a chuť, tak je vždycky dobré si udělat nejenom špecle domácí. Chuťově se to nikdy nedá srovnat s kupovanými šizungy :-)
Příprava 30 minut
Vaření 15 minut
Pracnost: Recept zvládne každý, ale chce to trošku snahy
Kategorie: Přílohy / Těstoviny
Druh přípravy: vaření, hnětení
Typ chodu: příloha
Vybavení kuchyně: mísa malá, pěnovačka, nůž kuchyňský, prkénko (plastové), střední zapékací oválná mísa, mísa, hrnec velký, struhadlo na halušky
Původ: Německo

Ingredience

na vaření
sůl min 1 lžíce
voda min 1 l
těsto
mléko plnotučné 100 ml
mouka hladká pšeničná 300 g
sůl 3 špetka
vejce 3 ks

Postup

Do menší misky nasypeme mouku, rozklepneme vejce, nalijeme mléko a přisypeme sůl.
Vymícháme hladké těsto. Konzistence by měla být hustší, než těsto na palačinky. Těsto by mělo být tahací. Těsto necháme 15 minut odpočinout.
Kdo nemá síto na halušky, tak použije jako já, nůž a prkénko. Dále si připravíme pěnovačku (to je ta placatá naběračka s dírama :-) )
Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Hladina vody by měla být minimálně do půlky hrnce. Dobře osolte. Vedle hrnce si připravíme větší mísu se studenou vodou, do které budeme házet hotové špecle.
Kdo tedy nemá struhadlo/síto na halušky, tak si vezme prkénko, nanese na něj trošku těsta a pomocí nože lehce uhladí.
Pomocí nože odsekáváme kousky těsta do vroucí vody.
Špecle jsou uvařené zhruba po dvou minutách, kdy nám vyplavou na povrch. Pomocí pěnovačky přendáme hotové špecle do mísy se studenou vodou.
Po minutě přendáme špecle z vody do zapékací mísy (nebo kam chcete).
Pokračujeme ve vaření zbylých špeclí. Najednou jsem to nestihl udělat z důvodu focení receptu :-)
Komentáře
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit...
Facebook
Twitter