X
UVAŘSISÁM.cz
nebojte se něco dobrého uvařit
Nevíte, co uvařit?

Perníčky

Načítám...
Když jsem byla malá, perníčky jsme doma nikdy nedělali. Proto jsem vyzkoušela několik receptů, než jsem získala ten pravý. Vyprosila jsem si ho od mé dobré přítelkyně, když jsem ochutnala její perníčky. Žádný jiný recept už zkoušet nebudu, tyto jsou dokonalé! Měly by se péct asi 3 týdny před Vánoci, aby změkly, ale mně připadaly měkké hned po upečení.
Příprava 10 minut
Vaření 40 minut
Pracnost: Recept zvládne každý, ale chce to trošku snahy
Kategorie: Sladké / Sladká těsta
Druh přípravy: míchání, šlehání, pečení
Typ chodu: dezert
Vybavení kuchyně: mísa, kuchyňská váha, šlehač, váleček na těsto, trouba
Příležitost: vánoce
Původ: Česko

Ingredience

Postup

Začneme tím, že si v hmoždíři pečlivě rozdrtíme koření. Já jsem použila již koupenou mletou skořici, takže jsem rozdrtila jen anýz a hřebíček. Veškeré koření dohromady by mělo zaplnit jednu kávovou lžičku.
Mouku si prosijeme a zamícháme do ní jedlou sodu s kořením. Ještě jsem přidala asi 2 lžíce kakaa na vaření, aby byly perníčky trochu tmavší.
V druhé míse si rozšleháme vejce s cukrem a vlijeme teplý tekutý med.
Ke směsi s vejci ještě přidáme změklé máslo, kůru z půlky citrónu a prošleháme.
Tekutou směs pomalu vléváme do mouky.
Vypracujeme těsto. Nevadí, pokud bude trochu lepivé, to způsobí ten med. Hotové těsto necháme alespoň hodinu odpočinout pod igelitem (nejlépe v lednici).
Těsto rozválíme asi na 3-5 milimetrovou placku a vykrajujeme různé tvary, které poskládáme na plech na pečicí papír. Při rozvalování můžeme těsto podsypávat hladkou moukou. Perníčky při pečení pěkně "vyskočí", takže není potřeba vykrajovat je příliš silné. Pečeme cca na 160 °C dokud perníčky nezezlátnou (přibližně 10-15 minut).
Hotové perníčky zdobíme bílkovou polevou: Několikrát prosijeme moučkový cukr, aby se ve zdobicím sáčku netvořily hrudky. Přidáme solamyl (aby byla poleva sněhově bílá) a bílek. Ještě zakápneme citronovou šťávou. Vše promícháme šlehačem. Pokud je poleva příliš řídká, přidáme cukr, je-li hustá, přidáme citronovou šťávu. Polevu pak naplníme do zdobicího sáčku, který pak uzavřeme gumičkou, aby nám poleva nevylézala. U sáčku ustřihneme růžek, aby vznikla malá dírka a můžeme zdobit dle fantazie.
Komentáře
Autor receptu
Já zrovna nejsem zkušená ...
Facebook
Twitter