Pracuji...
close

Perníčky

Když jsem byla malá, perníčky jsme doma nikdy nedělali. Proto jsem vyzkoušela několik receptů, než jsem získala ten pravý. Vyprosila jsem si ho od mé dobré přítelkyně, když jsem ochutnala její perníčky. Žádný jiný recept už zkoušet nebudu, tyto jsou dokonalé! Měly by se péct asi 3 týdny před Vánoci, aby změkly, ale mně připadaly měkké hned po upečení.
Kuchař: buellin
Stáří receptu: 5 let
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 40 minut
Ingredience
těsto
1 lžička jedlá soda
1 kus citron
1 špetka hřebíček
1 špetka anýz
2 kus vejce
60 gram máslo
120 gram med
na ozdobu
1 kus vejce
1 kus citron
1 lžíce solamyl
Sdílejte recept
Postup
Začneme tím, že si v hmoždíři pečlivě rozdrtíme koření. Já jsem použila již koupenou mletou skořici, takže jsem rozdrtila jen anýz a hřebíček. Veškeré koření dohromady by mělo zaplnit jednu kávovou lžičku.
Mouku si prosijeme a zamícháme do ní jedlou sodu s kořením. Ještě jsem přidala asi 2 lžíce kakaa na vaření, aby byly perníčky trochu tmavší.
V druhé míse si rozšleháme vejce s cukrem a vlijeme teplý tekutý med.
Ke směsi s vejci ještě přidáme změklé máslo, kůru z půlky citrónu a prošleháme.
Tekutou směs pomalu vléváme do mouky.
Vypracujeme těsto. Nevadí, pokud bude trochu lepivé, to způsobí ten med. Hotové těsto necháme alespoň hodinu odpočinout pod igelitem (nejlépe v lednici).
Těsto rozválíme asi na 3-5 milimetrovou placku a vykrajujeme různé tvary, které poskládáme na plech na pečicí papír. Při rozvalování můžeme těsto podsypávat hladkou moukou. Perníčky při pečení pěkně "vyskočí", takže není potřeba vykrajovat je příliš silné. Pečeme cca na 160 °C dokud perníčky nezezlátnou (přibližně 10-15 minut).
Hotové perníčky zdobíme bílkovou polevou:
Několikrát prosijeme moučkový cukr, aby se ve zdobicím sáčku netvořily hrudky. Přidáme solamyl (aby byla poleva sněhově bílá) a bílek. Ještě zakápneme citronovou šťávou. Vše promícháme šlehačem. Pokud je poleva příliš řídká, přidáme cukr, je-li hustá, přidáme citronovou šťávu. Polevu pak naplníme do zdobicího sáčku, který pak uzavřeme gumičkou, aby nám poleva nevylézala. U sáčku ustřihneme růžek, aby vznikla malá dírka a můžeme zdobit dle fantazie.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
míchání, šlehání, pečení
Typ chodu:
dezert
Příležitost:
vánoce
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...
Snadné slané pohoštění. Lze vykrajovat jednoduše tyčinky, já jsem tentokrát použila vykrajovátka, pr...