Pracuji...
close

Gratinované vepřové maso s brambory a parmazánem

Tento druh receptu se již pomalu stává takovou českou klasikou :-) Jelikož i já ho mám rád, tak jsem se ho snažil malinko vylepšit.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 6 let
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 1 hodina 10 minut
Ingredience
obecně
1 kilogram brambory
4-5 stroužek česnek
50 gram parmazán
1 kus cibule
min 1 špetka sůl
na vymazání
1 lžíce máslo
na smažení
5 lžíce olej olivový
na podlití
200 mililitr smetana 33%
1 lžička sůl
Sdílejte recept
Postup
Nakrájíme si maso na plátky.
Ve větší pánvi rozpálíme olivový olej a osmažíme na něm plátky masa. Maso samozřejmě lehce osolte a opepřete. Masa je hodně, tak smažte klidně na vícekrát.
Během smažení si vymažeme zapékací mísu máslem.
Osmažené maso dáváme do zapékací mísy.
Během smažení masa si také stihneme nakrájet cibuli na menší kusy.
Do pánve po mase dáme smažit cibuli. Pokud se Vám zdá pánev suchá, tak přilijte trošku olivového oleje. Necháme zesklovatět.
Během smažení cibule si nakrájíme slaninu na kostičky a česnek na plátky.
Česnek a slaninu přihodíme k cibuli a za občasného míchání smažíme 5 minut.
Cibulovou směs rozprostřeme na maso do pekáče.
Oškrabané brambory nakrájíme na tenké plátky.
Do misky si připravíme směs na podlití. Dáme smetanu, šalvěj, muškátový oříšek, sůl a pepř. Zamícháme.
Plátky brambor pokládáme na maso do několika vrstev. Každou vrstvu polijeme smetanovou směsí a posypeme nastrouhaným parmazánem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C zhruba 60 minut.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
smažení, pečení
Typ chodu:
hlavní chod
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...