Uvař si sám

... nebojte se něco dobrého uvařit

Gratinované vepřové maso s brambory a parmazánem

„Tento druh receptu se již pomalu stává takovou českou klasikou :-) Jelikož i já ho mám rád, tak jsem se ho snažil malinko vylepšit.“
Příprava
20
minut
Vaření
70
minut
Ingredience
obecně
na vymazání
na smažení
na podlití
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
Nakrájíme si maso na plátky.
2. krok
Ve větší pánvi rozpálíme olivový olej a osmažíme na něm plátky masa. Maso samozřejmě lehce osolte a opepřete. Masa je hodně, tak smažte klidně na vícekrát.
3. krok
Během smažení si vymažeme zapékací mísu máslem.
4. krok
Osmažené maso dáváme do zapékací mísy.
5. krok
Během smažení masa si také stihneme nakrájet cibuli na menší kusy.
6. krok
Do pánve po mase dáme smažit cibuli. Pokud se Vám zdá pánev suchá, tak přilijte trošku olivového oleje. Necháme zesklovatět.
7. krok
Během smažení cibule si nakrájíme slaninu na kostičky a česnek na plátky.
8. krok
Česnek a slaninu přihodíme k cibuli a za občasného míchání smažíme 5 minut.
9. krok
Cibulovou směs rozprostřeme na maso do pekáče.
10. krok
Oškrabané brambory nakrájíme na tenké plátky.
11. krok
Do misky si připravíme směs na podlití. Dáme smetanu, šalvěj, muškátový oříšek, sůl a pepř. Zamícháme.
12. krok
Plátky brambor pokládáme na maso do několika vrstev. Každou vrstvu polijeme smetanovou směsí a posypeme nastrouhaným parmazánem.
13. krok
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C zhruba 60 minut.
Způsob přípravy
  • smažení
  • pečení
Typ chodu
  • hlavní chod
Potřebné vybavení
  • struhadlo jemné
  • škrabka na brambory
  • prkénko (dřevěné)
  • nůž kuchyňský
  • trouba
  • zapékací mísa
  • pánev velká
  • mísa malá
Původ receptu
  • Česko
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku