Pracuji...
close

Nakládané houby v octovém nálevu

Letos byla bohatá úroda snad všeho, tak je potřeba se dobře zaopatřit na zimu. Nakládané houby nesmějí chybět. Tento recept je podle mojí babičky. Základem je mít zdravé a tvrdé houby, nejlépe praváky.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 6 let
Doba přípravy: 1 hodina
Doba vaření: 40 minut
Ingredience
obecně
1.5 kilogram houby
1-2 kus cibule
1 lžička sůl
nálev
1 litr voda
300 mililitr ocet
10 kulička nové koření
3 kulička jalovec
25 gram sůl
Sdílejte recept
Postup
Začneme nálevem. Do hrnce dáme všechny ingredience a přivedeme k varu. Necháme 5 minut povařit a vypneme. Necháme vychladnout.
Dejte si hned vařit i vodu na houby. Naplňte větší hrnec do půlky a přidejte sůl a kyselinu citronovou. Kyselina Vám zajistí to, že Vám houby tolik nezhnědnou.
Houby nakrájíme na menší kousky vhodné do sklenic. Velikost nechám na Vás. Počítejte ale s tím, že během vaření hub se jejich objem zmenší.
Houby dáme do vroucí vody, lehce promícháme a pod pokličkou vaříme alespoň 15 minut.
Uvařené houby vypadají už k nakousnutí :-)
Uvařené houby přecedíme a propláchneme studenou vodou. Necháme okapat.
Nakrájíme si cibuli na menší kousky. Budeme ji vkládat do sklenic mezi houby, takže velikost přizpůsobte Vašim sklenicím.
Připravíme si čisté, dobře umyté sklenice. Sklenice plníme houbami a prokládáme cibulí. Můžete přidat i koření z nálevu, ale není to nutné. Houby zalijeme nálevem tak, aby byly potopené.
Do většího hrnce nalijeme alespoň litr vody a přivedeme k varu. Dáme na dno utěrku, položíme na ní sklenice, přiklopíme poklicí a zavařujeme 20 minut.
Zavařené sklenice vyndáme z hrnce, položíme na víko (vzhůru nohama) a necháme vychladnout.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Kategorie:
Houby / Hřiby
Způsob přípravy:
vaření, nakládání, zavařování
Typ chodu:
příloha
Příležitost:
k televizi, k pivu
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...
Snadné slané pohoštění. Lze vykrajovat jednoduše tyčinky, já jsem tentokrát použila vykrajovátka, pr...