Načítání...
X
menu UVAŘSiSÁM.cz account_circle search

Nakládané houby v octovém nálevu | Recept

Letos byla bohatá úroda snad všeho, tak je potřeba se dobře zaopatřit na zimu. Nakládané houby nesmějí chybět. Tento recept je podle mojí babičky. Základem je mít zdravé a tvrdé houby, nejlépe praváky.
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 40 minut
Boublas
Autor receptu
Ingredience
obecně
houby 1.5 kilogram
kyselina citronová 1/2 lžička
cibule 1-2 kus
sůl 1 lžička
nálev
voda 1 litr
ocet 300 mililitr
cukr krystal 70 gram
nové koření 10 kulička
pepř černý celý 20 kulička
jalovec 3 kulička
sůl 25 gram
bobkový list 5 list
Další informace
Pracnost: Recept zvládne s trochou snahy každý
Kategorie: Houby / Hřiby
Způsob přípravy: vaření, nakládání, zavařování
Typ chodu: příloha
Příležitost: k televizi, k pivu
Původ: Česko
Postup
Krok 1
Začneme nálevem. Do hrnce dáme všechny ingredience a přivedeme k varu. Necháme 5 minut povařit a vypneme. Necháme vychladnout.
Krok 2
Dejte si hned vařit i vodu na houby. Naplňte větší hrnec do půlky a přidejte sůl a kyselinu citronovou. Kyselina Vám zajistí to, že Vám houby tolik nezhnědnou.
Krok 3
Houby nakrájíme na menší kousky vhodné do sklenic. Velikost nechám na Vás. Počítejte ale s tím, že během vaření hub se jejich objem zmenší.
Krok 4
Houby dáme do vroucí vody, lehce promícháme a pod pokličkou vaříme alespoň 15 minut.
Krok 5
Uvařené houby vypadají už k nakousnutí :-)
Krok 6
Uvařené houby přecedíme a propláchneme studenou vodou. Necháme okapat.
Krok 7
Nakrájíme si cibuli na menší kousky. Budeme ji vkládat do sklenic mezi houby, takže velikost přizpůsobte Vašim sklenicím.
Krok 8
Připravíme si čisté, dobře umyté sklenice. Sklenice plníme houbami a prokládáme cibulí. Můžete přidat i koření z nálevu, ale není to nutné. Houby zalijeme nálevem tak, aby byly potopené.
Krok 9
Do většího hrnce nalijeme alespoň litr vody a přivedeme k varu. Dáme na dno utěrku, položíme na ní sklenice, přiklopíme poklicí a zavařujeme 20 minut.
Krok 10
Zavařené sklenice vyndáme z hrnce, položíme na víko (vzhůru nohama) a necháme vychladnout.
Sdílejte recept