X
UVAŘSISÁM.cz
nebojte se něco dobrého uvařit
Nevíte, co uvařit?

Nakládané houby v octovém nálevu

Načítám...
Letos byla bohatá úroda snad všeho, tak je potřeba se dobře zaopatřit na zimu. Nakládané houby nesmějí chybět. Tento recept je podle mojí babičky. Základem je mít zdravé a tvrdé houby, nejlépe praváky.
Příprava 60 minut
Vaření 40 minut
Pracnost: Recept zvládne každý, ale chce to trošku snahy
Kategorie: Houby / Hřiby
Druh přípravy: vaření, nakládání, zavařování
Typ chodu: příloha
Vybavení kuchyně: utěrka, cedník, zavařovací sklenice, hrnec velký, hrnec, nůž kuchyňský, prkénko (dřevěné)
Příležitost: k televizi, k pivu
Původ: Česko

Ingredience

nálev
bobkový list 5 list
cukr krystal 70 g
jalovec 3 kulička
nové koření 10 kulička
ocet 300 ml
pepř černý celý 20 kulička
sůl 25 g
voda 1 l
obecně
cibule 1-2 ks
houby 1.5 kg
kyselina citronová 1/2 lžička
sůl 1 lžička

Postup

Začneme nálevem. Do hrnce dáme všechny ingredience a přivedeme k varu. Necháme 5 minut povařit a vypneme. Necháme vychladnout.
Dejte si hned vařit i vodu na houby. Naplňte větší hrnec do půlky a přidejte sůl a kyselinu citronovou. Kyselina Vám zajistí to, že Vám houby tolik nezhnědnou.
Houby nakrájíme na menší kousky vhodné do sklenic. Velikost nechám na Vás. Počítejte ale s tím, že během vaření hub se jejich objem zmenší.
Houby dáme do vroucí vody, lehce promícháme a pod pokličkou vaříme alespoň 15 minut.
Uvařené houby vypadají už k nakousnutí :-)
Uvařené houby přecedíme a propláchneme studenou vodou. Necháme okapat.
Nakrájíme si cibuli na menší kousky. Budeme ji vkládat do sklenic mezi houby, takže velikost přizpůsobte Vašim sklenicím.
Připravíme si čisté, dobře umyté sklenice. Sklenice plníme houbami a prokládáme cibulí. Můžete přidat i koření z nálevu, ale není to nutné. Houby zalijeme nálevem tak, aby byly potopené.
Do většího hrnce nalijeme alespoň litr vody a přivedeme k varu. Dáme na dno utěrku, položíme na ní sklenice, přiklopíme poklicí a zavařujeme 20 minut.
Zavařené sklenice vyndáme z hrnce, položíme na víko (vzhůru nohama) a necháme vychladnout.
Komentáře
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit...
Facebook
Twitter