Načítání...
X
menu UVAŘSiSÁM.cz account_circle search

Nakládané houby v octovém nálevu | Recept

Letos byla bohatá úroda snad všeho, tak je potřeba se dobře zaopatřit na zimu. Nakládané houby nesmějí chybět. Tento recept je podle mojí babičky. Základem je mít zdravé a tvrdé houby, nejlépe praváky.
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 40 minut
visibility
Boublas
Autor receptu
Ingredience
obecně
houby 1.5 kilogram
kyselina citronová 1/2 lžička
cibule 1-2 kus
sůl 1 lžička
nálev
voda 1 litr
ocet 300 mililitr
cukr krystal 70 gram
nové koření 10 kulička
pepř černý celý 20 kulička
jalovec 3 kulička
sůl 25 gram
bobkový list 5 list
Další informace
Pracnost: Recept zvládne s trochou snahy každý
Kategorie: Houby / Hřiby
Způsob přípravy: vaření, nakládání, zavařování
Typ chodu: příloha
Příležitost: k televizi, k pivu
Původ: Česko
Postup
Začneme nálevem. Do hrnce dáme všechny ingredience a přivedeme k varu. Necháme 5 minut povařit a vypneme. Necháme vychladnout.
Dejte si hned vařit i vodu na houby. Naplňte větší hrnec do půlky a přidejte sůl a kyselinu citronovou. Kyselina Vám zajistí to, že Vám houby tolik nezhnědnou.
Houby nakrájíme na menší kousky vhodné do sklenic. Velikost nechám na Vás. Počítejte ale s tím, že během vaření hub se jejich objem zmenší.
Houby dáme do vroucí vody, lehce promícháme a pod pokličkou vaříme alespoň 15 minut.
Uvařené houby vypadají už k nakousnutí :-)
Uvařené houby přecedíme a propláchneme studenou vodou. Necháme okapat.
Nakrájíme si cibuli na menší kousky. Budeme ji vkládat do sklenic mezi houby, takže velikost přizpůsobte Vašim sklenicím.
Připravíme si čisté, dobře umyté sklenice. Sklenice plníme houbami a prokládáme cibulí. Můžete přidat i koření z nálevu, ale není to nutné. Houby zalijeme nálevem tak, aby byly potopené.
Do většího hrnce nalijeme alespoň litr vody a přivedeme k varu. Dáme na dno utěrku, položíme na ní sklenice, přiklopíme poklicí a zavařujeme 20 minut.
Zavařené sklenice vyndáme z hrnce, položíme na víko (vzhůru nohama) a necháme vychladnout.
Sdílejte recept