Pracuji...
close

Nakládané houby v octovém nálevu

Letos byla bohatá úroda snad všeho, tak je potřeba se dobře zaopatřit na zimu. Nakládané houby nesmějí chybět. Tento recept je podle mojí babičky. Základem je mít zdravé a tvrdé houby, nejlépe praváky.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 6 let
Doba přípravy: 1 hodina
Doba vaření: 40 minut
Ingredience
obecně
1.5 kilogram houby
1-2 kus cibule
1 lžička sůl
nálev
1 litr voda
300 mililitr ocet
10 kulička nové koření
3 kulička jalovec
25 gram sůl
Sdílejte recept
Postup
Začneme nálevem. Do hrnce dáme všechny ingredience a přivedeme k varu. Necháme 5 minut povařit a vypneme. Necháme vychladnout.
Dejte si hned vařit i vodu na houby. Naplňte větší hrnec do půlky a přidejte sůl a kyselinu citronovou. Kyselina Vám zajistí to, že Vám houby tolik nezhnědnou.
Houby nakrájíme na menší kousky vhodné do sklenic. Velikost nechám na Vás. Počítejte ale s tím, že během vaření hub se jejich objem zmenší.
Houby dáme do vroucí vody, lehce promícháme a pod pokličkou vaříme alespoň 15 minut.
Uvařené houby vypadají už k nakousnutí :-)
Uvařené houby přecedíme a propláchneme studenou vodou. Necháme okapat.
Nakrájíme si cibuli na menší kousky. Budeme ji vkládat do sklenic mezi houby, takže velikost přizpůsobte Vašim sklenicím.
Připravíme si čisté, dobře umyté sklenice. Sklenice plníme houbami a prokládáme cibulí. Můžete přidat i koření z nálevu, ale není to nutné. Houby zalijeme nálevem tak, aby byly potopené.
Do většího hrnce nalijeme alespoň litr vody a přivedeme k varu. Dáme na dno utěrku, položíme na ní sklenice, přiklopíme poklicí a zavařujeme 20 minut.
Zavařené sklenice vyndáme z hrnce, položíme na víko (vzhůru nohama) a necháme vychladnout.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Kategorie:
Houby / Hřiby
Způsob přípravy:
vaření, nakládání, zavařování
Typ chodu:
příloha
Příležitost:
k televizi, k pivu
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Taková rychlovka, kterou děti milují. I pro dospělé je to lehká forma svačiny.
Křehké kuřecí maso ve sladké omáčce je vždy zaručená výhra :-) Nejlepší příloha je rýže. Dětem jsem ...
Je načase si dát pauzu od bramborového salátu a připravit si něco lehčího.
Dělal jsem poprvé a určitě ne naposled. Hned jsem si s karamelem polil banán a dětem ho dal na zmrzl...
Obchodů s kebabem máme u nás spousty, ale většinou tam prodávají pouze mletinu a žádné pořádné maso....
Někdy Vám v lednici leží obyčejné suroviny, jejichž spojením připravíte něco neobyčejného. Pro tento...
Těžko popsat tu skvělou chuť. Kari dodá pomazánce dokonalý nádech a ve spojení s lučinou je to skvěl...
Velmi zdravá a vydatná snídaně, která Vás zasytí na dlouhou dobu. Nebojte se experimentovat s různým...