Uvař si sám

... nebojte se něco dobrého uvařit

Nakládané houby v octovém nálevu

„Letos byla bohatá úroda snad všeho, tak je potřeba se dobře zaopatřit na zimu. Nakládané houby nesmějí chybět. Tento recept je podle mojí babičky. Základem je mít zdravé a tvrdé houby, nejlépe praváky.“
Příprava
60
minut
Vaření
40
minut
Ingredience
obecně
nálev
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
Začneme nálevem. Do hrnce dáme všechny ingredience a přivedeme k varu. Necháme 5 minut povařit a vypneme. Necháme vychladnout.
2. krok
Dejte si hned vařit i vodu na houby. Naplňte větší hrnec do půlky a přidejte sůl a kyselinu citronovou. Kyselina Vám zajistí to, že Vám houby tolik nezhnědnou.
3. krok
Houby nakrájíme na menší kousky vhodné do sklenic. Velikost nechám na Vás. Počítejte ale s tím, že během vaření hub se jejich objem zmenší.
4. krok
Houby dáme do vroucí vody, lehce promícháme a pod pokličkou vaříme alespoň 15 minut.
5. krok
Uvařené houby vypadají už k nakousnutí :-)
6. krok
Uvařené houby přecedíme a propláchneme studenou vodou. Necháme okapat.
7. krok
Nakrájíme si cibuli na menší kousky. Budeme ji vkládat do sklenic mezi houby, takže velikost přizpůsobte Vašim sklenicím.
8. krok
Připravíme si čisté, dobře umyté sklenice. Sklenice plníme houbami a prokládáme cibulí. Můžete přidat i koření z nálevu, ale není to nutné. Houby zalijeme nálevem tak, aby byly potopené.
9. krok
Do většího hrnce nalijeme alespoň litr vody a přivedeme k varu. Dáme na dno utěrku, položíme na ní sklenice, přiklopíme poklicí a zavařujeme 20 minut.
10. krok
Zavařené sklenice vyndáme z hrnce, položíme na víko (vzhůru nohama) a necháme vychladnout.
Způsob přípravy
  • vaření
  • nakládání
  • zavařování
Typ chodu
  • příloha
Příležitost
  • k televizi
Potřebné vybavení
  • utěrka
  • cedník
  • zavařovací sklenice
  • hrnec velký
  • hrnec
  • nůž kuchyňský
  • prkénko (dřevěné)
Původ receptu
  • Česko
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku