Načítání...
close

Švédské masové koule s houbami

Houbařská sezóna je v plném proudu, tak je třeba toho hned využít v kuchyni. Samotné koule ale budou stejně tak skvělé i bez hub. Jako přílohu doporučuji bramborovou kaši a brusinky.
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 1 hodina
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 4 roky
Ingredience
omáčka
400 mililitr vývar hovězí
200 mililitr smetana 33%
min 1 špetka sůl
na smažení
1 lžíce máslo
Sdílejte recept
Postup
Tento recept se skládá ze dvou částí, z masových koulí a smetanové omáčky. Začneme nejprve masovými koulemi.
Připravíme si mísu a natrháme do ní toastový chleba na kousky. Zalijeme smetanou, lehce promícháme a necháme odpočinout.
Nakrájíme si cibuli nadrobno.
Rozpálíme si pánev a na másle osmahneme nakrájenou cibuli. Smažíme za občasného míchání lehce dohněda.
Mezitím si nakrájíme očištěné houby nadrobno.
Houby přidáme k osmahlé cibulce a zamícháme.
Za občasného míchání smažíme, dokud nám směs nezmenší trošku objem. Vypneme a necháme trošku vychladnout.
Nyní si smícháme masovou směs. Do větší mísy dáme mleté maso, houby s cibulí, nové koření, muškátový oříšek, toastový chleba se smetanou, vejce, nakrájenou petrželovou nať, sůl a pepř. Promícháme a dáme do lednice odpočinout.
Nyní si uděláme smetanovou omáčku. Do menšího rendlíku nalijeme vývar a svaříme na polovinu.
V hrnečku a nebo skleničce si smícháme smetanu se škrobem. Důkladně rozmícháme.
Do svařeného vývaru přilijeme smetanu se škrobem, promícháme a necháme provařit. Dochutíme solí a pepřem.
Omáčku máme hotovou, tak teď si jenom dosmažíme koule a můžeme podávat. Do vyšší rozpálené pánve si nalijeme olej a přidáme lžíci másla. Oleje nalijte tolik, aby byly koule do půlky potopené.
Ze směsi tvoříme v ruce koule a dáme smažit do pánve. Je dobré si před každou koulí namočit ruce, aby se Vám to nelepilo na ruce.
Koule osmažte ze všech stran dozlatova. A neptejte se mi kolik stran má koule :-)
Osmažené koule dáme okapat na ubrousek.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření
Typ chodu:
hlavní chod
Původ:
Švédsko