Pracuji...
close

Švédské masové koule s houbami

Houbařská sezóna je v plném proudu, tak je třeba toho hned využít v kuchyni. Samotné koule ale budou stejně tak skvělé i bez hub. Jako přílohu doporučuji bramborovou kaši a brusinky.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 6 let
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 1 hodina
Ingredience
omáčka
400 mililitr vývar hovězí
200 mililitr smetana 33%
min 1 špetka sůl
na smažení
1 lžíce máslo
Sdílejte recept
Postup
Tento recept se skládá ze dvou částí, z masových koulí a smetanové omáčky. Začneme nejprve masovými koulemi.
Připravíme si mísu a natrháme do ní toastový chleba na kousky. Zalijeme smetanou, lehce promícháme a necháme odpočinout.
Nakrájíme si cibuli nadrobno.
Rozpálíme si pánev a na másle osmahneme nakrájenou cibuli. Smažíme za občasného míchání lehce dohněda.
Mezitím si nakrájíme očištěné houby nadrobno.
Houby přidáme k osmahlé cibulce a zamícháme.
Za občasného míchání smažíme, dokud nám směs nezmenší trošku objem. Vypneme a necháme trošku vychladnout.
Nyní si smícháme masovou směs. Do větší mísy dáme mleté maso, houby s cibulí, nové koření, muškátový oříšek, toastový chleba se smetanou, vejce, nakrájenou petrželovou nať, sůl a pepř. Promícháme a dáme do lednice odpočinout.
Nyní si uděláme smetanovou omáčku. Do menšího rendlíku nalijeme vývar a svaříme na polovinu.
V hrnečku a nebo skleničce si smícháme smetanu se škrobem. Důkladně rozmícháme.
Do svařeného vývaru přilijeme smetanu se škrobem, promícháme a necháme provařit. Dochutíme solí a pepřem.
Omáčku máme hotovou, tak teď si jenom dosmažíme koule a můžeme podávat. Do vyšší rozpálené pánve si nalijeme olej a přidáme lžíci másla. Oleje nalijte tolik, aby byly koule do půlky potopené.
Ze směsi tvoříme v ruce koule a dáme smažit do pánve. Je dobré si před každou koulí namočit ruce, aby se Vám to nelepilo na ruce.
Koule osmažte ze všech stran dozlatova. A neptejte se mi kolik stran má koule :-)
Osmažené koule dáme okapat na ubrousek.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření
Typ chodu:
hlavní chod
Původ:
Švédsko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...
Snadné slané pohoštění. Lze vykrajovat jednoduše tyčinky, já jsem tentokrát použila vykrajovátka, pr...