Skvělá odměna za Vaší skvělou úrodu. Neodmyslitelný společník při grilování. Místo hrušek můžete použít jablka, broskve a podobně. Fantazii se meze nekladou.
Dáme si rozehřát hrnec na střední teplotu a začneme s krájením cibule. Obě cibule si nakrájejte na menší kousky.
Cibuli dáme smažit na olivový olej, dokud nám nezačne lehce hnědnout.
Mezitím si nakrájíme česnek na plátky.
Přidáme česnek k cibuli a zamícháme. Smažíme za občasného míchání 5 minut.
Mezitím si nakrájíme chilli papričku.
Papričku přidáme do hrnce, zamícháme a minutku osmahneme.
Do hrnce nalijeme víno, promícháme a necháme svařit na 1/3 tekutiny.
Do svařené směsi přidáme rum, skořici, nové koření, cukr a špetku soli a pepře.
Pár minut za občasného míchání povaříme.
Začneme s krájením hrušek. Každou hrušku zbavíme slupky a jádra. Nakrájíme na malé kousky a přihodíme do hrnce. Zamícháme a pokračujeme s krájením. Pokud by jste si chtěli hrušky předkrájet, tak pozor, ať Vám zbytečně nezhnědnou.
Až budete mít všechny hrušky v hrnci, tak podlijte vodou a pod pokličkou vařte zhruba hodinku. Během vaření kontrolujte, jestli se Vám směs nepřipéká, ale neměla by.
Rozvařenou směs rozmixujeme tyčovým mixérem a dochutíme solí, pepřem a cukrem.
Ještě horké nalijeme do čistých zavařovacích sklenic.