Pracuji...
close

Mřížkový koláč s jablky (Apple Pie)

Další variace na jablka. Křehké máslové těsto a výborně ochucená směs jablek s nádechem alkoholu. Prostě dobrota.
Kuchař: buellin
Stáří receptu: 8 let
Doba přípravy: 1 hodina
Doba vaření: 45 minut
Ingredience
náplň
6 lžíce voda
20 mililitr amaretto
1 kus citron
1,5 kilogram jablko
na potření
Sdílejte recept
Postup
Dáme si do mísy povolené máslo s cukrem a pomocí šlehače promícháme.
Pak přidáme jedno celé vejce a jeden žloutek. Tak vznikne trochu řidší směs, do které po částech přidáme mouku. Ke konci již těsto zpracováváme rukama.
Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 45 minut odležet v lednici, půjde pak lépe rozválet.
Mezitím si oloupeme jablka a nakrájíme je na měsíčky.
Jablka dáme do hrnce, přidáme citronovou šťávu z poloviny citrónu, cukr, skořici a přistrouháme trochu muškátového oříšku. Množství cukru záleží na druhu jablek. Jsou-li jablka dost sladká, cukrem šetřete. Ještě přilijeme alkohol. Je možné zvolit amaretto, já jsem použila brandy. Nakonec přilijeme pár lžic vody a jablka promícháme. Necháme povařit cca 5 minut. Pak můžeme do hrnce ještě přidat asi 20 gramů másla na rozpuštění, ale i bez něj je směs do koláče dobrá.
Těsto vyválíme a vyložíme jím formu, kterou není třeba nijak vymazávat. Pozor, těsto se při válení trochu lepí, můžeme ho podsypat moukou. Přesahující okraje odřízneme.
Do připravené formy vložíme jablečnou směs.
Zbylé těsto opět rozválíme a nakrájíme na proužky, kterými ozdobíme vršek koláče. Ještě koláč potřeme mlékem.
Pečeme při 210 °C asi 25 minut.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
hnětení, krájení, pečení
Typ chodu:
dezert
Původ:
USA, Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...