Uvařsisám.cz

nebojte se něco dobrého uvařit

Mřížkový koláč s jablky (Apple Pie)

„Další variace na jablka. Křehké máslové těsto a výborně ochucená směs jablek s nádechem alkoholu. Prostě dobrota.“
Způsob přípravy: hnětení, krájení, pečení,
Typ chodu: dezert,
Potřebné vybavení: trouba, hrnec velký, forma na koláč, šlehač, váleček na těsto,
Původ receptu: USA, Česko,
Příprava
60
minut
Vaření
45
minut
Ingredience
těsto
náplň
na potření
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
Dáme si do mísy povolené máslo s cukrem a pomocí šlehače promícháme.
2. krok
Pak přidáme jedno celé vejce a jeden žloutek. Tak vznikne trochu řidší směs, do které po částech přidáme mouku. Ke konci již těsto zpracováváme rukama.
3. krok
Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 45 minut odležet v lednici, půjde pak lépe rozválet.
4. krok
Mezitím si oloupeme jablka a nakrájíme je na měsíčky.
5. krok
Jablka dáme do hrnce, přidáme citronovou šťávu z poloviny citrónu, cukr, skořici a přistrouháme trochu muškátového oříšku. Množství cukru záleží na druhu jablek. Jsou-li jablka dost sladká, cukrem šetřete. Ještě přilijeme alkohol. Je možné zvolit amaretto, já jsem použila brandy. Nakonec přilijeme pár lžic vody a jablka promícháme. Necháme povařit cca 5 minut. Pak můžeme do hrnce ještě přidat asi 20 gramů másla na rozpuštění, ale i bez něj je směs do koláče dobrá.
6. krok
Těsto vyválíme a vyložíme jím formu, kterou není třeba nijak vymazávat. Pozor, těsto se při válení trochu lepí, můžeme ho podsypat moukou. Přesahující okraje odřízneme.
7. krok
Do připravené formy vložíme jablečnou směs.
8. krok
Zbylé těsto opět rozválíme a nakrájíme na proužky, kterými ozdobíme vršek koláče. Ještě koláč potřeme mlékem.
9. krok
Pečeme při 210 °C asi 25 minut.
Autor receptu
buellin
Sdílejte tento recept na Facebooku