Do mísy si dáme změklé máslo, moučkový i vanilkový cukr, vejce a přidáme nastrouhanou kůru z poloviny citronu. Pomocí šlehače vyšleháme. Vážně se vyplatí udělat si doma vlastní pravý vanilkový cukr z vanilkového lusku. I když ho použijete jen pár gramů, je to na chuť velký rozdíl v porovnání s tím kupovaným vanilinovým cukrem bez chuti, který s vanilkou nemá nic společného, protože je uměle vyroben z ethylvanilinu.
V druhé misce si odvážíme mouku, kterou pak postupně k těstu přimícháme.
Formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Já používám větší dortovou formu (průměr 28 cm), ale lepší by byla menší forma (průměr 22 cm), protože by těsto stačilo i na okraje. Mně se podaří tímto množstvím těsta vyplnit pouze dno. Postupuji následovně: do rukou si vezmu trochu těsta a opatrně ho namačkám na dno, kousek ke kousku.
V míse si připravíme za pomoci šlehače náplň. Smícháme tvaroh, vejce, pudinkový prášek, cukr krystal a vanilkový cukr. Ještě se nám hodí citron, který jsme použili do těsta: přidáme nastrouhanou kůru z druhé půlky citronu.
V malé misce si vyšleháme smetanu dotuha. Pak ji už ručně přimícháme do náplně.
Náplň nalijeme na těsto do formy a dáme péct do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečeme asi 50 minut. Koláč by měl nahoře mírně zhnědnout, ale pozor, ať se nepřipálí. Podáváme pocukrované.