Pracuji...
close

Tvarohový koláč

Pro milovníky tvarohu doporučuji tento koláč. Tvarohová náplň je ozvláštněná našlehanou šlehačkou, takže je krásně nadýchaná.
Kuchař: buellin
Stáří receptu: 8 let
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 50 minut
Sdílejte recept
Postup
Do mísy si dáme změklé máslo, moučkový i vanilkový cukr, vejce a přidáme nastrouhanou kůru z poloviny citronu. Pomocí šlehače vyšleháme. Vážně se vyplatí udělat si doma vlastní pravý vanilkový cukr z vanilkového lusku. I když ho použijete jen pár gramů, je to na chuť velký rozdíl v porovnání s tím kupovaným vanilinovým cukrem bez chuti, který s vanilkou nemá nic společného, protože je uměle vyroben z ethylvanilinu.
V druhé misce si odvážíme mouku, kterou pak postupně k těstu přimícháme.
Formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Já používám větší dortovou formu (průměr 28 cm), ale lepší by byla menší forma (průměr 22 cm), protože by těsto stačilo i na okraje. Mně se podaří tímto množstvím těsta vyplnit pouze dno. Postupuji následovně: do rukou si vezmu trochu těsta a opatrně ho namačkám na dno, kousek ke kousku.
V míse si připravíme za pomoci šlehače náplň. Smícháme tvaroh, vejce, pudinkový prášek, cukr krystal a vanilkový cukr. Ještě se nám hodí citron, který jsme použili do těsta: přidáme nastrouhanou kůru z druhé půlky citronu.
V malé misce si vyšleháme smetanu dotuha. Pak ji už ručně přimícháme do náplně.
Náplň nalijeme na těsto do formy a dáme péct do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečeme asi 50 minut. Koláč by měl nahoře mírně zhnědnout, ale pozor, ať se nepřipálí. Podáváme pocukrované.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
šlehání, míchání, pečení
Typ chodu:
dezert
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...