Pracuji...
close

Velikonoční beránek

Vyzkoušený recept na velkého beránka, jiného už dělat nebudu. Byl tak lákavý, že na závěrečné focení už nezůstal vcelku, zadek je odkrojený.
Kuchař: buellin
Stáří receptu: 8 let
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 1 hodina
Ingredience
na vysypání
min 1 lžíce mouka hrubá
na vymazání
min 1 lžíce máslo
na ozdobu
1 kus mandle
na potření
Sdílejte recept
Postup
Rozklepneme si vejce a oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme cukr a máslo a pomocí šlehače spojíme.
Ke směsi přidáme citronovou kůru asi z poloviny citronu, přilijeme mléko a postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem. Mícháme šlehačem.
Pomalu vařečkou vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.
A na závěr vmícháme kandované ovoce.
Připravíme si formu, pořádně ji vymažeme máslem a vysypeme moukou. Troubu si už rozpálíme na 180 °C.
Beránka pečeme 50-60 minut. Po upečení necháme formu vychladnout, můžeme ji zabalit do mokré utěrky. Ale podle mých zkušeností to není nutné, beránek se mi vždy pěkně vyklopil. Nakonec rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a beránka potřeme. Mandli spaříme v horké vodě, oloupeme, rozpůlíme a přilepíme do čokolády na místo očí.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
míchání, pečení
Typ chodu:
dezert
Příležitost:
velikonoce
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...