Pracuji...
close

Musaka s bramborami

Podle tradičního balkánského receptu se musaka připravuje z mletého masa a plátků lilku. Já jsem si recept upravila a místo lilku raději používám brambory. Sice se musaka vaří trochu déle, ale stojí to za to.
Kuchař: buellin
Stáří receptu: 8 let
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 3 hodiny
Postup
Jednu větší cibuli si nakrájíme najemno a vhodíme ji na rozpálený olivový olej. Necháme ji zesklovatět.
Poté k cibuli vhodíme mleté maso, které rozložíme po celém dně. Zvýšíme teplotu a restujeme asi 2 minuty.
Přidáme česnek, pepř, lžičku soli a promícháme.
Po chvilce přidáme ještě nové koření, celou skořici, bobkový list, červené víno a zamícháme. Počkáme, až se vyvaří veškerá tekutina, pak teprve pokračujeme.
Přidáme protlak a asi minutu mícháme. Pak přilijeme 700 ml vývaru, přidáme oregano (lžičku sušeného nebo lžíci nasekaného čerstvého) a přivedeme k varu. Chvilku necháme dusit pod poklicí. Přidáme drcená rajčata, stáhneme oheň a dusíme pod poklicí přibližně hodinu, nezapomeňte občas zamíchat. Přilijeme zbytek vývaru a ještě půl hodiny dusíme. Další půlhodinu vaříme bez poklice. Vyjmeme nové koření, skořici, bobkový list a dle chuti dosolíme a dopepříme.
Připravíme si brambory. Oloupeme je a nakrájíme na kolečka. Dáme je vařit do poloměkka, protože se dodělají během pečení. Chcete-li dodržet původní recept, místo brambor si připravte dva lilky. Nakrájejte je na půlcentimetrová kolečka a nasucho je na pánvi dozlatova opečte.
A nyní bešamel. Na pánvi rozpustíme asi 3 lžíce másla. Když začne máslo pěnit, přidáme 3 lžíce hladké mouky a mícháme. Opepříme a přilijeme mléko, které pořádně rozmícháme metlou. Přidáme bobkový list, muškátový oříšek, osolíme a přivedeme k varu. Na malém plameni vaříme za stálého míchání asi 20 minut.
Před skládáním do zapékací mísy si potřebujeme připravit ještě bylinkovou strouhanku. Smícháme ji s nasekanou petrželkou. Já jsem použila mraženou, ale čerstvá by byla vhodnější, protože je suchá a lépe se se strouhankou zamíchá.
Konečně vše poskládáme do zapékací mísy. Na dno vložíme polovinu masové směsi. Na ni přijde polovina brambor. Totéž zopakujeme s druhou polovinou masa a brambor.
Na druhou vrstvu brambor dáme půlku bylinkové strouhanky, na ni rozetřeme po celé ploše bešamel.
Posypeme zbytkem strouhanky a dáme péct 30-40 minut do trouby rozehřáté na 170 °C. Délka pečení záleží na bramborách. Pečeme tak dlouho, dokud nejsou hotové.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
krájení, vaření, pečení
Typ chodu:
oběd
Původ:
Řecko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...