X
UVAŘSISÁM.cz
nebojte se něco dobrého uvařit
Nevíte, co uvařit?

Musaka s bramborami

Načítám...
Podle tradičního balkánského receptu se musaka připravuje z mletého masa a plátků lilku. Já jsem si recept upravila a místo lilku raději používám brambory. Sice se musaka vaří trochu déle, ale stojí to za to.
Příprava 20 minut
Vaření 180 minut
Pracnost: Recept zvládne každý, ale chce to trošku snahy
Kategorie: Maso / Jatečné maso
Druh přípravy: krájení, vaření, pečení
Typ chodu: oběd
Vybavení kuchyně: hrnec velký, trouba, zapékací mísa
Původ: Řecko

Ingredience

Postup

Jednu větší cibuli si nakrájíme najemno a vhodíme ji na rozpálený olivový olej. Necháme ji zesklovatět.
Poté k cibuli vhodíme mleté maso, které rozložíme po celém dně. Zvýšíme teplotu a restujeme asi 2 minuty.
Přidáme česnek, pepř, lžičku soli a promícháme.
Po chvilce přidáme ještě nové koření, celou skořici, bobkový list, červené víno a zamícháme. Počkáme, až se vyvaří veškerá tekutina, pak teprve pokračujeme.
Přidáme protlak a asi minutu mícháme. Pak přilijeme 700 ml vývaru, přidáme oregano (lžičku sušeného nebo lžíci nasekaného čerstvého) a přivedeme k varu. Chvilku necháme dusit pod poklicí. Přidáme drcená rajčata, stáhneme oheň a dusíme pod poklicí přibližně hodinu, nezapomeňte občas zamíchat. Přilijeme zbytek vývaru a ještě půl hodiny dusíme. Další půlhodinu vaříme bez poklice. Vyjmeme nové koření, skořici, bobkový list a dle chuti dosolíme a dopepříme.
Připravíme si brambory. Oloupeme je a nakrájíme na kolečka. Dáme je vařit do poloměkka, protože se dodělají během pečení. Chcete-li dodržet původní recept, místo brambor si připravte dva lilky. Nakrájejte je na půlcentimetrová kolečka a nasucho je na pánvi dozlatova opečte.
A nyní bešamel. Na pánvi rozpustíme asi 3 lžíce másla. Když začne máslo pěnit, přidáme 3 lžíce hladké mouky a mícháme. Opepříme a přilijeme mléko, které pořádně rozmícháme metlou. Přidáme bobkový list, muškátový oříšek, osolíme a přivedeme k varu. Na malém plameni vaříme za stálého míchání asi 20 minut.
Před skládáním do zapékací mísy si potřebujeme připravit ještě bylinkovou strouhanku. Smícháme ji s nasekanou petrželkou. Já jsem použila mraženou, ale čerstvá by byla vhodnější, protože je suchá a lépe se se strouhankou zamíchá.
Konečně vše poskládáme do zapékací mísy. Na dno vložíme polovinu masové směsi. Na ni přijde polovina brambor. Totéž zopakujeme s druhou polovinou masa a brambor.
Na druhou vrstvu brambor dáme půlku bylinkové strouhanky, na ni rozetřeme po celé ploše bešamel.
Posypeme zbytkem strouhanky a dáme péct 30-40 minut do trouby rozehřáté na 170 °C. Délka pečení záleží na bramborách. Pečeme tak dlouho, dokud nejsou hotové.
Komentáře
Autor receptu
Já zrovna nejsem zkušená ...
47 bodů
Facebook
Twitter