Pracuji...
close

Tvarohový dort s jablky

Tenhle dort jsem udělala jako dárek k narozeninám. Všem moc chutnal, máme rádi tu vrchní vrstvu tvarohu. Není to klasický dort, někdo by ho označil spíš jako koláč :-). Je docela málo sladký, takže kdo radši sladší, nebojte se přidat více cukru. Nám ovšem takhle vyhovoval.
Kuchař: buellin
Stáří receptu: 8 let
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 1 hodina 20 minut
Ingredience
náplň
700 gram jablko
Sdílejte recept
Postup
Ze začátku se vrhneme na přípravu těsta. Do mísy si dáme povolené máslo, vejce a cukr. Vše smícháme pomocí šlehače.
V další míse si pak smícháme mouku s kypřícím práškem a postupně ji přidáváme k máslu. Nejprve používáme šlehač, pak těsto vypracujeme rukama. Klidně můžete do těsta přilít trochu mléka, pokud se vám zdá příliš tuhé.
Nyní je na řadě dortová forma. Vymažeme ji kouskem másla a vysypeme hrubou moukou. Pak do ní namačkáme těsto. Já jsem postupovala tak, že jsem si vždycky vzala kousek těsta, v ruce jsem ho rozplácla a placku jsem přilepila do formy. Taková skládačka :-). Těsto se dobře slepuje, takže je s ním dobrá manipulace. Nezapomeňte udělat z těsta také okraje, asi 3 cm.
A teď jablka. Oloupeme je, nakrájíme na malé kostky a v míse je ochutíme. Přidejte dle chuti, co uznáte za vhodné. Já je trochu osladila, použila jsem skořicový cukr i trošku samotné skořice. Vanilkový cukr jsem bohužel zrovna neměla, jinak bych ho tam také nasypala. Ale použijte kvalitní vanilkový cukr, nejlépe doma vyrobený. Nekupujte ten falešný vanilínový cukr :-(. Také můžete přidat trochu vanilkového pudinku. Chcete-li, jablka nemusíte krájet, ale nastrouhat, záleží na Vás.
Pak ochucená jablka pěkně namačkáme do formy. Pokud jste je nastrouhali, nezapomeňte z nich vymačkat přebytečnou šťávu, aby nerozmočila těsto na dně.
Nakonec jablka pokryjeme směsí z tvarohu, kterou připravíme smícháním tvarohu, vejce, mléka, pudinku, cukru a vanilkového cukru. Ještě jsem přilila trochu rumu. Můžete upravit i množství mléka, abyste neměli směs příliš tekutou. Pěkně směs rozprostřeme, zakryjeme všechna jablka a uhladíme.
Pečeme na 160 °C asi 80 minut. Dort v troubě hlídejte, protože každá trouba peče jinak. Pozor, ať se okraje tvarohu nepřipálí.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Kategorie:
Sladké / Dorty
Způsob přípravy:
hnětení, plnění, pečení
Typ chodu:
dezert
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...