Načítání...
close

Tvarohový dort s jablky

Tenhle dort jsem udělala jako dárek k narozeninám. Všem moc chutnal, máme rádi tu vrchní vrstvu tvarohu. Není to klasický dort, někdo by ho označil spíš jako koláč :-). Je docela málo sladký, takže kdo radši sladší, nebojte se přidat více cukru. Nám ovšem takhle vyhovoval.
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 1 hodina 20 minut
Kuchař: buellin
Stáří receptu: 6 let
Ingredience
Sdílejte recept
Postup
Ze začátku se vrhneme na přípravu těsta. Do mísy si dáme povolené máslo, vejce a cukr. Vše smícháme pomocí šlehače.
V další míse si pak smícháme mouku s kypřícím práškem a postupně ji přidáváme k máslu. Nejprve používáme šlehač, pak těsto vypracujeme rukama. Klidně můžete do těsta přilít trochu mléka, pokud se vám zdá příliš tuhé.
Nyní je na řadě dortová forma. Vymažeme ji kouskem másla a vysypeme hrubou moukou. Pak do ní namačkáme těsto. Já jsem postupovala tak, že jsem si vždycky vzala kousek těsta, v ruce jsem ho rozplácla a placku jsem přilepila do formy. Taková skládačka :-). Těsto se dobře slepuje, takže je s ním dobrá manipulace. Nezapomeňte udělat z těsta také okraje, asi 3 cm.
A teď jablka. Oloupeme je, nakrájíme na malé kostky a v míse je ochutíme. Přidejte dle chuti, co uznáte za vhodné. Já je trochu osladila, použila jsem skořicový cukr i trošku samotné skořice. Vanilkový cukr jsem bohužel zrovna neměla, jinak bych ho tam také nasypala. Ale použijte kvalitní vanilkový cukr, nejlépe doma vyrobený. Nekupujte ten falešný vanilínový cukr :-(. Také můžete přidat trochu vanilkového pudinku. Chcete-li, jablka nemusíte krájet, ale nastrouhat, záleží na Vás.
Pak ochucená jablka pěkně namačkáme do formy. Pokud jste je nastrouhali, nezapomeňte z nich vymačkat přebytečnou šťávu, aby nerozmočila těsto na dně.
Nakonec jablka pokryjeme směsí z tvarohu, kterou připravíme smícháním tvarohu, vejce, mléka, pudinku, cukru a vanilkového cukru. Ještě jsem přilila trochu rumu. Můžete upravit i množství mléka, abyste neměli směs příliš tekutou. Pěkně směs rozprostřeme, zakryjeme všechna jablka a uhladíme.
Pečeme na 160 °C asi 80 minut. Dort v troubě hlídejte, protože každá trouba peče jinak. Pozor, ať se okraje tvarohu nepřipálí.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Kategorie:
Sladké / Dorty
Způsob přípravy:
hnětení, plnění, pečení
Typ chodu:
dezert
Původ:
Česko