Pracuji...
close

Muflon na povidlech a červeném víně

taková lepší zvěřinová svíčková z muflona. Jako přílohu doporučuji karlovarský knedlík
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 8 let
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 2 hodiny 30 minut
Ingredience
obecně
1 kilogram plec z muflona
1/4 kus celer
2 kus cibule
3-4 kus mrkev
300 mililitr víno červené
5 lžíce povidla
100 gram špek
5 lžíce máslo
1-2 lžíce rozmarýn
4 kulička jalovec
4 kulička nové koření
min 1 špetka sůl
2 lžička tymián
min 1 lžíce cukr krystal
dle potřeby
150 mililitr smetana 33%
na zahuštění
1 krajíc chleba
min 1 lžíce máslo
Sdílejte recept
Postup
maso zbavíme přebytečného tuku a nakrájíme na malé kusy
v hrnci rozpálíme sádlo a osmahneme na něm zprudka maso společně s kostičkami špeku. Maso lehce opepříme a osolíme
mezitím si na malé kousky nakrájíme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer a cibuli)
v hrnci po smažení nesmí zbýt žádná voda
věškerý obsah hrnce přendáme stranou do mísy. Do hrnce přihodíme máslo a přidáme nakrájenou mrkev, celer a petržel. Smažíme, dokud nebude zelenina lehce nahnědlá. Cibule se přihodí až déle, jelikož dříve karamelizuje
k lehce nahnědlé zelenině přihodíme nakrájenou cibuli. Promícháme a ještě 5 minut smažíme
k osmahlému základu přidáme povidla
přilijeme víno
a přidáme všechno koření. Promícháme a 5 minut provaříme
vrátíme zpátky do hrnce maso, zalijeme vývarem a vaříme do změknutí masa (cca 60 minut)
uvařenou omáčku zahustíme pomocí nastrouhaného chleba a máslové jíšky. Provaříme alespoň 20 minut. Dochutíme solí, pepřem a cukrem. Já mám rád omáčku sladší
omáčku propasírujeme přes cedník do druhého hrnce. Abychom neztratili žádnou chuť z prvního hrnce, tak ho ještě vypláchneme půl hrnkem vody a přelijeme přes cedník (přes zeleninu a maso) do druhého hrnce
z cedníku vybereme trošku zeleniny a přihodíme do omáčky. Pomocí tyčového mixeru důkladně rozmixujeme (když Vám tam zbude větší kousek zeleniny, tak se nic nestane :-) )
do omáčky vrátíme maso z cedníku a máme hotovo
jako přílohu doporučuji karlovarský knedlík
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření, mixování
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...
Snadné slané pohoštění. Lze vykrajovat jednoduše tyčinky, já jsem tentokrát použila vykrajovátka, pr...
Křehké šátečky z tvarohového těsta, se kterým se dobře pracuje.