maso zbavíme přebytečného tuku a nakrájíme na malé kusy
v hrnci rozpálíme sádlo a osmahneme na něm zprudka maso společně s kostičkami špeku. Maso lehce opepříme a osolíme
mezitím si na malé kousky nakrájíme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer a cibuli)
v hrnci po smažení nesmí zbýt žádná voda
věškerý obsah hrnce přendáme stranou do mísy. Do hrnce přihodíme máslo a přidáme nakrájenou mrkev, celer a petržel. Smažíme, dokud nebude zelenina lehce nahnědlá. Cibule se přihodí až déle, jelikož dříve karamelizuje
k lehce nahnědlé zelenině přihodíme nakrájenou cibuli. Promícháme a ještě 5 minut smažíme
k osmahlému základu přidáme povidla
přilijeme víno
a přidáme všechno koření. Promícháme a 5 minut provaříme
vrátíme zpátky do hrnce maso, zalijeme vývarem a vaříme do změknutí masa (cca 60 minut)
uvařenou omáčku zahustíme pomocí nastrouhaného chleba a máslové jíšky. Provaříme alespoň 20 minut. Dochutíme solí, pepřem a cukrem. Já mám rád omáčku sladší
omáčku propasírujeme přes cedník do druhého hrnce. Abychom neztratili žádnou chuť z prvního hrnce, tak ho ještě vypláchneme půl hrnkem vody a přelijeme přes cedník (přes zeleninu a maso) do druhého hrnce
z cedníku vybereme trošku zeleniny a přihodíme do omáčky. Pomocí tyčového mixeru důkladně rozmixujeme (když Vám tam zbude větší kousek zeleniny, tak se nic nestane :-) )