Propláchnutou čočku si namočíme nejlépe přes noc do studené vody. Druhý den ji slijeme a uvaříme doměkka v čerstvé vodě, kterou osolíme lžící soli.
Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme ji na sádle. Místo slaniny je možné použít i jiný kousek uzeného masa.
Ke slanině přidáme najemno nakrájenou cibulku a necháme ji zpěnit.
Pak ještě přihodíme na kostičky nakrájenou syrovou bramboru. Krátce osmahneme.
Dále přihodíme na plátky nakrájený česnek a dvě třetiny uvařené čočky. Krátkou chvilku restujeme a pak zalijeme většinou vývaru (trochu si ho ještě necháme na mixování).
Zbylou čočku a vývar kvůli zahuštění rozmixujeme. Poté přidáme k polévce. Protože se mi polévka zdála stále moc řídká, přidala jsem trochu jíšky (na jedné lžíci másla jsem restovala jednu lžíci hladké mouky). Pak je ovšem nutné polévku asi 20 minut povařit. Na závěr zkontrolujeme, zda jsou brambory vařené, a dosolíme, dopepříme. Kdo má rád kyselejší chuť, může přidat kapku octa.