Pracuji...
close

Čočková polévka

Nesmíme zapomínat zařazovat do našeho jídelníčku luštěniny. Proto doporučuji klasiku, čočkovou polévku s uzeninou.
Kuchař: buellin
Stáří receptu: 8 let
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Ingredience
obecně
min 1 špetka sůl
2 stroužek česnek
1 kus cibule
300 gram čočka
Sdílejte recept
Postup
Propláchnutou čočku si namočíme nejlépe přes noc do studené vody. Druhý den ji slijeme a uvaříme doměkka v čerstvé vodě, kterou osolíme lžící soli.
Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme ji na sádle. Místo slaniny je možné použít i jiný kousek uzeného masa.
Ke slanině přidáme najemno nakrájenou cibulku a necháme ji zpěnit.
Pak ještě přihodíme na kostičky nakrájenou syrovou bramboru. Krátce osmahneme.
Dále přihodíme na plátky nakrájený česnek a dvě třetiny uvařené čočky. Krátkou chvilku restujeme a pak zalijeme většinou vývaru (trochu si ho ještě necháme na mixování).
Zbylou čočku a vývar kvůli zahuštění rozmixujeme. Poté přidáme k polévce. Protože se mi polévka zdála stále moc řídká, přidala jsem trochu jíšky (na jedné lžíci másla jsem restovala jednu lžíci hladké mouky). Pak je ovšem nutné polévku asi 20 minut povařit. Na závěr zkontrolujeme, zda jsou brambory vařené, a dosolíme, dopepříme. Kdo má rád kyselejší chuť, může přidat kapku octa.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
krájení, vaření, mixování
Typ chodu:
oběd, večeře
Vybavení kuchyně:
hrnec velký , mixér
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...