Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT

Čočková polévka

Popis receptu
Nesmíme zapomínat zařazovat do našeho jídelníčku luštěniny. Proto doporučuji klasiku, čočkovou polévku s uzeninou.
Příprava
15
minut
Vaření
30
minut
  • Způsob přípravy: krájení, vaření, mixování,
  • Typ chodu: oběd, večeře,
  • Potřebné vybavení: hrnec velký, mixér,
  • Původ receptu: Česko,
Načítám...
Autor receptu
buellin
Sdílejte tento recept na Facebooku
Ingredience a postup
Ingredience
obecně
anglická slanina 100 g
brambory 1 ks
česnek 2 stroužek
cibule 1 ks
čočka 300 g
pepř černý mletý min 1 špetka
sůl min 1 špetka
vepřové sádlo 1 lžíce
vývar hovězí 1,2 l
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
Propláchnutou čočku si namočíme nejlépe přes noc do studené vody. Druhý den ji slijeme a uvaříme doměkka v čerstvé vodě, kterou osolíme lžící soli.
2. krok
Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme ji na sádle. Místo slaniny je možné použít i jiný kousek uzeného masa.
3. krok
Ke slanině přidáme najemno nakrájenou cibulku a necháme ji zpěnit.
4. krok
Pak ještě přihodíme na kostičky nakrájenou syrovou bramboru. Krátce osmahneme.
5. krok
Dále přihodíme na plátky nakrájený česnek a dvě třetiny uvařené čočky. Krátkou chvilku restujeme a pak zalijeme většinou vývaru (trochu si ho ještě necháme na mixování).
6. krok
Zbylou čočku a vývar kvůli zahuštění rozmixujeme. Poté přidáme k polévce. Protože se mi polévka zdála stále moc řídká, přidala jsem trochu jíšky (na jedné lžíci másla jsem restovala jednu lžíci hladké mouky). Pak je ovšem nutné polévku asi 20 minut povařit. Na závěr zkontrolujeme, zda jsou brambory vařené, a dosolíme, dopepříme. Kdo má rád kyselejší chuť, může přidat kapku octa.