Pracuji...
close

Švestkový crumble

Po dobré úrodě švestek se hodí tento recept na jednoduchý, lehký a celkem zdravý dezert.
Kuchař: buellin
Stáří receptu: 8 let
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 50 minut
Ingredience
obecně
4 lžíce višňovice
500 gram švestky
vrchní vrstva
70 gram máslo
Sdílejte recept
Postup
Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme. Já jsem je rozkrájela na půlky, ale příště zvolím alespoň čtvrtky, abych měla více kousků a aby se dezert lépe jedl. Do hrnce ke švestkám přidáme višňovici a cukr podle toho, jak jsou švestky sladké. Pokud jsou hodně zralé, ani sladit nemusíme. Také je možné použít jiný alkohol (rum, cherry...). Dusíme pod pokličkou asi 15 minut.
Teď si připravíme drobenku, která přijde při pečení na švestky. V míse rukou spojíme máslo, mouku a cukr se skořicí.
Do drobenky ještě přimícháme ovesné vločky.
Zapékací mísu si vymažeme máslem a přelijeme do ní podušené švestky. Vůbec nevadí, že švestky pustily moc šťávy. Všechno přemístíme do mísy, protože drobenka šťávu nasákne. Takže veškerou drobenku rozvrstvíme na švestky a pečeme zhruba půl hodiny na 200 °C. Na konci pečení by měla být drobenka pěkně zlatavá. Při podávání se k dezertu hodí zakysaná smetana, ale určitě bude chutnat i bez ní.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
krájení, dušení, pečení
Typ chodu:
dezert
Původ:
Velká Británie
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...
Snadné slané pohoštění. Lze vykrajovat jednoduše tyčinky, já jsem tentokrát použila vykrajovátka, pr...