Pracuji...
close

Povidlové koláčky se švestkami

Tyto koláče jsem pekla na pouť a měly velký úspěch. Raději peču tento typ koláčů, jsou pro mě snadnější na přípravu. Navíc jsem chytře využila čerstvé švestky z babiččiny zahrádky. Na koláče, které zdobíme různými náplněmi navrchu, je nutná větší zručnost.
Kuchař: buellin
Stáří receptu: 9 let
Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 20 minut
Ingredience
na posypání
100 gram máslo
náplň
300 gram povidla
vrchní vrstva
500 gram švestky
Sdílejte recept
Postup
Začneme tím, že si připravíme kvásek: Ohřejeme si mléko a odlijeme si polovinu. Do ní pak rozdrobíme droždí a nasypeme lžíci moučkového cukru. Vše zamícháme, přikryjeme a necháme kynout asi 20 minut.
Ve velké míse smícháme hladkou mouku, sůl, zbylé dvě lžíce cukru, pudinkový prášek a vanilkový cukr.
Do mísy přilijeme dva žloutky, olej a zbytek vlažného mléka. Nakonec přidáme vykynutý kvásek. Nyní můžeme vypracovat vláčné těsto.
Hotové těsto hned rozdělíme napůl a z každé půlky vyválíme obdélníkový plát přibližně 0,5 cm tlustý, který nakrájíme na 20 čtverečků. Doprostřed čtverečků dáme asi lžičku povidel a okraje potřeme bílkem. Konečně koláčky zabalíme jako kulaté buchty.
Ještě je nutné připravit si drobenku: v misce spojíme rukou mouku, máslo a cukr.
A nakrájíme si švestky.
Zabalené koláčky skládáme spojem dolů na plech s pečícím papírem. Na všech 40 koláčcích vytlačíme doprostřed opatrně důlek, který naplníme švestkami a drobenkou. Okraje potřeme zbytkem bílků. Nebojte se, že se Vám koláčky při pečení "vyboulí", krásně drží tvar. Pečeme na 170 °C asi 20-30 minut.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
hnětení, plnění, pečení
Typ chodu:
dezert
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...
Snadné slané pohoštění. Lze vykrajovat jednoduše tyčinky, já jsem tentokrát použila vykrajovátka, pr...