Pracuji...
close

Ratatouille

Výborná a zdravá příloha, nebo si dopřejte ratatouille jako samostatný chod. Skvěle se hodí s sebou na grilování k masu.
Kuchař: buellin
Stáří receptu: 8 let
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Ingredience
obecně
min 1 špetka sůl
2 snítka tymián
100 mililitr olej olivový
1 kus lilek
1 kus cuketa
3 stroužek česnek
1 kus cibule
500 gram rajčata
4 list bazalka
1 list pórek
Sdílejte recept
Postup
Nejprve si připravíme tzv. bouquet garni. Jedná se o takový balíček s bylinkami či kořením. Použijeme na něj omytou zelenou část listu pórku, asi 10 cm dlouhý, na který položíme náplň: bobkový list, snítku tymiánu, lístky petržele a bazalky.
List pevně zabalíme a převážeme provázkem.
Rajčata si nařízneme a zalijeme horkou vodou, abychom je mohli dobře oloupat.
Oloupaná rajčata rozřízneme a vyjmeme středy se semínky. Dužinu rajčat nakrájíme na kostky.
Šťávu se semínky přecedíme a doplníme vodou zhruba do 80 ml. Rozhodla jsem se, že tento krok propříště vynechám, abych se nezdržovala. Semínka mi v jídle nevadí, proto příště jen rozkrájím oloupaná rajčata.
Oloupeme cibuli i česnek a nakrájíme je najemno.
Omyté papriky nakrájíme na nudličky.
Také lilek a cukety si omyjeme a zpracujeme tak, že je okrájíme ze 4 stran a ty pak nakrájíme na nudličky. Středy se semínky vyhodíme.
Na olivovém oleji necháme zesklovatět cibuli.
Přidáme papriky a pod pokličkou dusíme asi 5 minut.
Přihodíme dužinu rajčat a zase dusíme. Po 5 minutách přidáme protlak a chvilku restujeme.
Nyní přidáme česnek, bouquet garni, snítku tymiánu, rajčatovou šťávu a dusíme.
Po 5 minutách odklopíme poklici a počkáme, až se odpaří tekutina ze dna.
Ve vedlejší pánvi si zatím na olivovém oleji opečeme cuketu.
Necháme cuketu okapat v cedníku a stejný postup zopakujeme s lilkem, takže ho opečeme a necháme okapat. Oboje pak přihodíme k zelenině.
Vše zamícháme, osolíme a opepříme. Nakonec vyjmeme bouquet garni a snítku tymiánu.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
krájení, dušení, vaření
Typ chodu:
příloha, večeře
Vybavení kuchyně:
hrnec velký , pánev , motouz
Původ:
Francie
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Pekli jste kuře? A nesnědli jste ho? Tak tady máte inspiraci na zužitkování masa. Pokud není kuře ex...
Velmi osvěžující pomazánka, kterou jste schopni spořádat jen tak na posezení bez pečiva :-) Doporuču...
Tento hambáč mám spojený s dětstvím, když jsem jezdil za babičkou a dědou do Berouna. Na náměstí tam...
Jeden z mých oblíbených receptů. Je to rychlé, čerstvé a zatraceně dobré. Budete pořád chodit kolem ...
Na maso, které se peče dlouho, je vždycky dobré si počkat. Výpečky jsou skvělé klidně i samotné k pi...
Jednoduchý a relativně rychlý recept, který zasytí celou rodinu a ještě Vám zbyde na další den. Příš...
Nejsem žádný profesionální pekař, ale tohle mě prostě baví. Nehraju na dokonalost, ale na chuť. Tako...
Nejlepší pomocník při nachlazení.