Načítání...
X
menu UVAŘSiSÁM.cz account_circle search

Ratatouille | Recept

Výborná a zdravá příloha, nebo si dopřejte ratatouille jako samostatný chod. Skvěle se hodí s sebou na grilování k masu.
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
visibility
buellin
Autor receptu
Ingredience
obecně
sůl min 1 špetka
pepř černý mletý min 1 špetka
tymián 2 snítka
rajský protlak 1 lžička
olej olivový 100 mililitr
lilek 1 kus
cuketa 1 kus
paprika zelená 1 kus
paprika červená 1 kus
česnek 3 stroužek
cibule 1 kus
rajčata 500 gram
bazalka 4 list
pórek 1 list
petrželová nať 3 list
bobkový list 1 list
Další informace
Pracnost: Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy: krájení, dušení, vaření
Typ chodu: příloha, večeře
Vybavení kuchyně: hrnec velký , pánev , motouz
Původ: Francie
Postup
Krok 1
Nejprve si připravíme tzv. bouquet garni. Jedná se o takový balíček s bylinkami či kořením. Použijeme na něj omytou zelenou část listu pórku, asi 10 cm dlouhý, na který položíme náplň: bobkový list, snítku tymiánu, lístky petržele a bazalky.
Krok 2
List pevně zabalíme a převážeme provázkem.
Krok 3
Rajčata si nařízneme a zalijeme horkou vodou, abychom je mohli dobře oloupat.
Krok 4
Oloupaná rajčata rozřízneme a vyjmeme středy se semínky. Dužinu rajčat nakrájíme na kostky.
Krok 5
Šťávu se semínky přecedíme a doplníme vodou zhruba do 80 ml. Rozhodla jsem se, že tento krok propříště vynechám, abych se nezdržovala. Semínka mi v jídle nevadí, proto příště jen rozkrájím oloupaná rajčata.
Krok 6
Oloupeme cibuli i česnek a nakrájíme je najemno.
Krok 7
Omyté papriky nakrájíme na nudličky.
Krok 8
Také lilek a cukety si omyjeme a zpracujeme tak, že je okrájíme ze 4 stran a ty pak nakrájíme na nudličky. Středy se semínky vyhodíme.
Krok 9
Na olivovém oleji necháme zesklovatět cibuli.
Krok 10
Přidáme papriky a pod pokličkou dusíme asi 5 minut.
Krok 11
Přihodíme dužinu rajčat a zase dusíme. Po 5 minutách přidáme protlak a chvilku restujeme.
Krok 12
Nyní přidáme česnek, bouquet garni, snítku tymiánu, rajčatovou šťávu a dusíme.
Krok 13
Po 5 minutách odklopíme poklici a počkáme, až se odpaří tekutina ze dna.
Krok 14
Ve vedlejší pánvi si zatím na olivovém oleji opečeme cuketu.
Krok 15
Necháme cuketu okapat v cedníku a stejný postup zopakujeme s lilkem, takže ho opečeme a necháme okapat. Oboje pak přihodíme k zelenině.
Krok 16
Vše zamícháme, osolíme a opepříme. Nakonec vyjmeme bouquet garni a snítku tymiánu.
Sdílejte recept