Pracuji...
close

Ratatouille

Výborná a zdravá příloha, nebo si dopřejte ratatouille jako samostatný chod. Skvěle se hodí s sebou na grilování k masu.
Kuchař: buellin
Stáří receptu: 9 let
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Ingredience
obecně
min 1 špetka sůl
2 snítka tymián
100 mililitr olej olivový
1 kus lilek
1 kus cuketa
3 stroužek česnek
1 kus cibule
500 gram rajčata
4 list bazalka
1 list pórek
Sdílejte recept
Postup
Nejprve si připravíme tzv. bouquet garni. Jedná se o takový balíček s bylinkami či kořením. Použijeme na něj omytou zelenou část listu pórku, asi 10 cm dlouhý, na který položíme náplň: bobkový list, snítku tymiánu, lístky petržele a bazalky.
List pevně zabalíme a převážeme provázkem.
Rajčata si nařízneme a zalijeme horkou vodou, abychom je mohli dobře oloupat.
Oloupaná rajčata rozřízneme a vyjmeme středy se semínky. Dužinu rajčat nakrájíme na kostky.
Šťávu se semínky přecedíme a doplníme vodou zhruba do 80 ml. Rozhodla jsem se, že tento krok propříště vynechám, abych se nezdržovala. Semínka mi v jídle nevadí, proto příště jen rozkrájím oloupaná rajčata.
Oloupeme cibuli i česnek a nakrájíme je najemno.
Omyté papriky nakrájíme na nudličky.
Také lilek a cukety si omyjeme a zpracujeme tak, že je okrájíme ze 4 stran a ty pak nakrájíme na nudličky. Středy se semínky vyhodíme.
Na olivovém oleji necháme zesklovatět cibuli.
Přidáme papriky a pod pokličkou dusíme asi 5 minut.
Přihodíme dužinu rajčat a zase dusíme. Po 5 minutách přidáme protlak a chvilku restujeme.
Nyní přidáme česnek, bouquet garni, snítku tymiánu, rajčatovou šťávu a dusíme.
Po 5 minutách odklopíme poklici a počkáme, až se odpaří tekutina ze dna.
Ve vedlejší pánvi si zatím na olivovém oleji opečeme cuketu.
Necháme cuketu okapat v cedníku a stejný postup zopakujeme s lilkem, takže ho opečeme a necháme okapat. Oboje pak přihodíme k zelenině.
Vše zamícháme, osolíme a opepříme. Nakonec vyjmeme bouquet garni a snítku tymiánu.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
krájení, dušení, vaření
Typ chodu:
příloha, večeře
Vybavení kuchyně:
hrnec velký , pánev , motouz
Původ:
Francie
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Chutný a rychlý recept, který jsem dělal hlavně kvůli dětem. Bál jsem se, že to nebudou jíst, ale op...
Taková rychlovka, kterou děti milují. I pro dospělé je to lehká forma svačiny.
Křehké kuřecí maso ve sladké omáčce je vždy zaručená výhra :-) Nejlepší příloha je rýže. Dětem jsem ...
Je načase si dát pauzu od bramborového salátu a připravit si něco lehčího.
Dělal jsem poprvé a určitě ne naposled. Hned jsem si s karamelem polil banán a dětem ho dal na zmrzl...
Obchodů s kebabem máme u nás spousty, ale většinou tam prodávají pouze mletinu a žádné pořádné maso....
Někdy Vám v lednici leží obyčejné suroviny, jejichž spojením připravíte něco neobyčejného. Pro tento...
Těžko popsat tu skvělou chuť. Kari dodá pomazánce dokonalý nádech a ve spojení s lučinou je to skvěl...