Nejprve si připravíme tzv. bouquet garni. Jedná se o takový balíček s bylinkami či kořením. Použijeme na něj omytou zelenou část listu pórku, asi 10 cm dlouhý, na který položíme náplň: bobkový list, snítku tymiánu, lístky petržele a bazalky.
List pevně zabalíme a převážeme provázkem.
Rajčata si nařízneme a zalijeme horkou vodou, abychom je mohli dobře oloupat.
Oloupaná rajčata rozřízneme a vyjmeme středy se semínky. Dužinu rajčat nakrájíme na kostky.
Šťávu se semínky přecedíme a doplníme vodou zhruba do 80 ml. Rozhodla jsem se, že tento krok propříště vynechám, abych se nezdržovala. Semínka mi v jídle nevadí, proto příště jen rozkrájím oloupaná rajčata.
Oloupeme cibuli i česnek a nakrájíme je najemno.
Omyté papriky nakrájíme na nudličky.
Také lilek a cukety si omyjeme a zpracujeme tak, že je okrájíme ze 4 stran a ty pak nakrájíme na nudličky. Středy se semínky vyhodíme.
Na olivovém oleji necháme zesklovatět cibuli.
Přidáme papriky a pod pokličkou dusíme asi 5 minut.
Přihodíme dužinu rajčat a zase dusíme. Po 5 minutách přidáme protlak a chvilku restujeme.
Nyní přidáme česnek, bouquet garni, snítku tymiánu, rajčatovou šťávu a dusíme.
Po 5 minutách odklopíme poklici a počkáme, až se odpaří tekutina ze dna.
Ve vedlejší pánvi si zatím na olivovém oleji opečeme cuketu.
Necháme cuketu okapat v cedníku a stejný postup zopakujeme s lilkem, takže ho opečeme a necháme okapat. Oboje pak přihodíme k zelenině.
Vše zamícháme, osolíme a opepříme. Nakonec vyjmeme bouquet garni a snítku tymiánu.