Pracuji...
close

Ratatouille

Výborná a zdravá příloha, nebo si dopřejte ratatouille jako samostatný chod. Skvěle se hodí s sebou na grilování k masu.
Kuchař: buellin
Stáří receptu: 8 let
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Ingredience
obecně
min 1 špetka sůl
2 snítka tymián
100 mililitr olej olivový
1 kus lilek
1 kus cuketa
3 stroužek česnek
1 kus cibule
500 gram rajčata
4 list bazalka
1 list pórek
Sdílejte recept
Postup
Nejprve si připravíme tzv. bouquet garni. Jedná se o takový balíček s bylinkami či kořením. Použijeme na něj omytou zelenou část listu pórku, asi 10 cm dlouhý, na který položíme náplň: bobkový list, snítku tymiánu, lístky petržele a bazalky.
List pevně zabalíme a převážeme provázkem.
Rajčata si nařízneme a zalijeme horkou vodou, abychom je mohli dobře oloupat.
Oloupaná rajčata rozřízneme a vyjmeme středy se semínky. Dužinu rajčat nakrájíme na kostky.
Šťávu se semínky přecedíme a doplníme vodou zhruba do 80 ml. Rozhodla jsem se, že tento krok propříště vynechám, abych se nezdržovala. Semínka mi v jídle nevadí, proto příště jen rozkrájím oloupaná rajčata.
Oloupeme cibuli i česnek a nakrájíme je najemno.
Omyté papriky nakrájíme na nudličky.
Také lilek a cukety si omyjeme a zpracujeme tak, že je okrájíme ze 4 stran a ty pak nakrájíme na nudličky. Středy se semínky vyhodíme.
Na olivovém oleji necháme zesklovatět cibuli.
Přidáme papriky a pod pokličkou dusíme asi 5 minut.
Přihodíme dužinu rajčat a zase dusíme. Po 5 minutách přidáme protlak a chvilku restujeme.
Nyní přidáme česnek, bouquet garni, snítku tymiánu, rajčatovou šťávu a dusíme.
Po 5 minutách odklopíme poklici a počkáme, až se odpaří tekutina ze dna.
Ve vedlejší pánvi si zatím na olivovém oleji opečeme cuketu.
Necháme cuketu okapat v cedníku a stejný postup zopakujeme s lilkem, takže ho opečeme a necháme okapat. Oboje pak přihodíme k zelenině.
Vše zamícháme, osolíme a opepříme. Nakonec vyjmeme bouquet garni a snítku tymiánu.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
krájení, dušení, vaření
Typ chodu:
příloha, večeře
Vybavení kuchyně:
hrnec velký , pánev , motouz
Původ:
Francie
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...
Snadné slané pohoštění. Lze vykrajovat jednoduše tyčinky, já jsem tentokrát použila vykrajovátka, pr...
Křehké šátečky z tvarohového těsta, se kterým se dobře pracuje.
Na houby jsem letos moc štěstí neměl, ale i tak jsem našel alespoň něco málo na omáčku. Se smažením ...
Miluju tuhle kombinaci. Je to takovej ten recept, kde pořád chodíte kolem zapékací mísy a uždibujete...