Pracuji...
close

Zapečené mleté hovězí maso s bramborovou kaší

úplně vynikající záležitost. Takhle nějak si představuji anglickou kuchyni. Masovo-zeleninová omáčka s černým pivem je perfektní kombinace. Čím déle budete omáčku vařit, tím bude lepší. Pozor, jídlo je dosti syté, takže opatrně s nandaváním. Oči by jedly, ale žaludek to nezvládne :-)
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 9 let
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 2 hodiny
Ingredience
na potření
1 kus vejce
vrchní vrstva
1 kilogram brambory
150 gram máslo
2 kus vejce
200 gram sýr čedar
min 1 špetka sůl
Sdílejte recept
Postup
začneme tím, že si ve větším hrnci rozpálíme olej na větší teplotu, přidáme mleté maso a za občasného míchání smažíme, dokud se nám nevypaří přebytečná voda. Já jsem si koupil maso vcelku a namlel jsem si ho. K hovězímu jsem si přimlel i trošku vepřového bůčku :-)
během smažení si očistíme a nakrájíme nadrobno mrkev, celer, cibuli a česnek
nakrájenou zeleninu přihodíme do hrnce, přisypeme pepř, sůl a tymián. Za občasného míchání smažíme 5 minut
přidáme rajčata z konzervy a protlak. Důkladně zamícháme, snížíme teplotu a za občasného míchání smažíme 5 minut
nakonec přilijeme vývar, worchesterovou omáčku, pivo a důkladně zamícháme
odkryté vaříme minimálně 1 hodinu. (já vařil 1,5 hodiny). Nakonci dosolíme, dopepříme
během vaření masové směsi si připravíme bramborovou kaši. Brambory si oloupeme, nakrájíme na menší kousky a ve slané vodě uvaříme doměkka. Brambory vybírejte moučnější (typ B, C). Uvařené brambory scedíme a v hrnci vrátíme na chvilku na plotnu a odpaříme přebytečnou vodu
brambory stáhneme z plotny a pomocí šťouchadla brambory rozmačkáme. Během mačkání přihodíme máslo, sůl, pepř a šťouchadlem vmícháme
ještě do horký kaše vmícháme nastrouhaný čedar
kaši necháme trošku vystydnout a vmícháme 2 žloutky
máme hotovou masovou omáčku a bramborovou kaši. Začneme s finální přípravou. Připravíme si zapékací mísu a dáme do ní masovou směs. Hladina směsi by měla sahat tak do 3/4 výšky mísy. Pokud vám něco zbude, tak si k tomu uvařte těstoviny a máte to skoro jako boloňskou omáčku (akorát s pivem)
směs opatrně zakryjte bramborovou kaší. Kaše je docela tvarovatelná a proto jsem ji tam dal ručně po kouskách. Snažte se na kaši moc netlačit, aby jste nevytlačili omáčku nahoru
pomocí vidličky opatrně spojte jednotlivé jednotlivé kusy kaše. Jakoby je rozhrabte jako hráběmi
úplně nakonec si rozšleháme vejce a mašlovačkou potřeme kaši
mísu vložíme do vyhřáté trouby na 180° a zapékáme zhruba půl hodiny
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
pečení, smažení, vaření
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Velká Británie
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...
Snadné slané pohoštění. Lze vykrajovat jednoduše tyčinky, já jsem tentokrát použila vykrajovátka, pr...
Křehké šátečky z tvarohového těsta, se kterým se dobře pracuje.