Uvař si sám

... nebojte se něco dobrého uvařit

Zapečené mleté hovězí maso s bramborovou kaší

„úplně vynikající záležitost. Takhle nějak si představuji anglickou kuchyni. Masovo-zeleninová omáčka s černým pivem je perfektní kombinace. Čím déle budete omáčku vařit, tím bude lepší. Pozor, jídlo je dosti syté, takže opatrně s nandaváním. Oči by jedly, ale žaludek to nezvládne :-)“
Příprava
20
minut
Vaření
120
minut
Ingredience
omáčka
na potření
vrchní vrstva
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
začneme tím, že si ve větším hrnci rozpálíme olej na větší teplotu, přidáme mleté maso a za občasného míchání smažíme, dokud se nám nevypaří přebytečná voda. Já jsem si koupil maso vcelku a namlel jsem si ho. K hovězímu jsem si přimlel i trošku vepřového bůčku :-)
2. krok
během smažení si očistíme a nakrájíme nadrobno mrkev, celer, cibuli a česnek
3. krok
nakrájenou zeleninu přihodíme do hrnce, přisypeme pepř, sůl a tymián. Za občasného míchání smažíme 5 minut
4. krok
přidáme rajčata z konzervy a protlak. Důkladně zamícháme, snížíme teplotu a za občasného míchání smažíme 5 minut
5. krok
nakonec přilijeme vývar, worchesterovou omáčku, pivo a důkladně zamícháme
6. krok
odkryté vaříme minimálně 1 hodinu. (já vařil 1,5 hodiny). Nakonci dosolíme, dopepříme
7. krok
během vaření masové směsi si připravíme bramborovou kaši. Brambory si oloupeme, nakrájíme na menší kousky a ve slané vodě uvaříme doměkka. Brambory vybírejte moučnější (typ B, C). Uvařené brambory scedíme a v hrnci vrátíme na chvilku na plotnu a odpaříme přebytečnou vodu
8. krok
brambory stáhneme z plotny a pomocí šťouchadla brambory rozmačkáme. Během mačkání přihodíme máslo, sůl, pepř a šťouchadlem vmícháme
9. krok
ještě do horký kaše vmícháme nastrouhaný čedar
10. krok
kaši necháme trošku vystydnout a vmícháme 2 žloutky
11. krok
máme hotovou masovou omáčku a bramborovou kaši. Začneme s finální přípravou. Připravíme si zapékací mísu a dáme do ní masovou směs. Hladina směsi by měla sahat tak do 3/4 výšky mísy. Pokud vám něco zbude, tak si k tomu uvařte těstoviny a máte to skoro jako boloňskou omáčku (akorát s pivem)
12. krok
směs opatrně zakryjte bramborovou kaší. Kaše je docela tvarovatelná a proto jsem ji tam dal ručně po kouskách. Snažte se na kaši moc netlačit, aby jste nevytlačili omáčku nahoru
13. krok
pomocí vidličky opatrně spojte jednotlivé jednotlivé kusy kaše. Jakoby je rozhrabte jako hráběmi
14. krok
úplně nakonec si rozšleháme vejce a mašlovačkou potřeme kaši
15. krok
mísu vložíme do vyhřáté trouby na 180° a zapékáme zhruba půl hodiny
Způsob přípravy
  • pečení
  • smažení
  • vaření
Typ chodu
  • oběd
  • večeře
Potřebné vybavení
  • hrnec velký
  • hrnec
  • mašlovačka
  • mlýnek na pepř
  • naběračka
  • otvírák na konzervy
  • škrabka na brambory
  • šťouchadlo na brambory
  • struhadlo hrubé
  • trouba
  • vidlička
Původ receptu
  • Velká Británie
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku