Načítání...
close

Vepřová pečeně na kmíně, šťáva na maso z výpeků

pořadnej kus pečeného masa musí být na jídelníčku alespoň jednou za měsíc :-) Lepší recept na vepřovou pečeni jsem asi ještě nikdy nedělal. Maso je šťavnaté ještě pár dní po upečení. Je dobré maso krájet na slabší plátky. Maso je vhodné například k zelí, špenátu, dušené mrkvi, apod. Plátky podáváme přelité omáčkou z výpeků
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 2 hodiny
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 7 let
Ingredience
na smažení
2 lžíce máslo
na pečení
min 1 kilogram vepřová pečeně
1-2 kus cibule
3-4 stroužek česnek
1-2 lžíce kmín celý
na dochucení
min 1 špetka sůl
Sdílejte recept
Postup
nejprve si svážeme maso motouzem. Na základní způsob, jak svázat maso, se můžete podívat zde
maso důkladně po celé ploše pomažeme sádlem
každou část masa důkladně osolíme, opepříme a okmínujeme. Solí nešetřete. Je dobré maso kořenit na talíři, jelikož si neděláte bordel kolem a co Vám spadne do talíře, tak v tom se ještě maso vyválí.
maso vložíme do rozpálené pánve a osmahneme z každé strany. Maso se musí zatáhnout
během smažení si můžeme nakrájet cibuli a česnek najemno
doopravdy nezapomeňte maso osmahnout z každé strany. Jedině tak docílíte toho, že bude maso po vyndání z trouby šťavnaté
důkladně osmahlé maso vyndáme z pánve na talíř
do pánve, kde nám zbyly výpečky po mase, vhodíme cibuli a česnek. Za občasného míchání smažíme do zlatavé barvy. Pokud by se Vám zdálo, že by se to moc připékalo, tak přidejte 2-3 lžíce vody
osmaženou cibuli s česnekem dáme do zapékací mísy a na tento zeleninový základ položíme vepřovou pečeni
do pánve nalijeme 1/2 hrnku vody a přivedeme k varu. Vařečkou se snažíme seškrábnout vše dobré z pánve a dostat to do vody
vodu z pánve nalijeme k masu do zapékací mísy. Dbejte na to, aby hladina vody byla tak 5 milimetrů vysoká
mísu s masem vložíme do trouby vyhřáté na 150°. Zavřeme troubu a snížíme teplotu na 120°. Pečeme alespoň 90 minut. Pokud máte větší vepřovou pečeni, tak pečte alespoň 2 hodiny
mísu s upečeným masem vyndáme z trouby a z mísy vyndáme maso
Nyní začneme s přípravou šťávy k masu, kterou si uděláme z výpeků v zapékací míse. Nalijeme hrnek vody do mísy a důkladně zamícháme s výpeky. Vařečkou se snažíme seškrábnout všechny výpeky do vody
na pánvi, kde jsme smažili maso, si připravíme tmavší jíšku z másla a mouky. Jíšku zalijeme vodou z mísy (s výpeky) a provaříme (alespoň 15 minut). Dosolíme, dopepříme
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
pečení, smažení, svazování
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Česko