X
Do nového roku Vám přeji co nejméně spálených jídel a hlavně zdraví

Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT
Recept / Vepřová pečeně na kmíně, šťáva na maso z výpeků
Načítám...
Popis receptu
pořadnej kus pečeného masa musí být na jídelníčku alespoň jednou za měsíc :-) Lepší recept na vepřovou pečeni jsem asi ještě nikdy nedělal. Maso je šťavnaté ještě pár dní po upečení. Je dobré maso krájet na slabší plátky. Maso je vhodné například k zelí, špenátu, dušené mrkvi, apod. Plátky podáváme přelité omáčkou z výpeků
Příprava 15 minut
Vaření 120 minut
Pracnost: Recept zvládne každý
Kategorie: Maso / Jatečné maso
Druh přípravy: pečení, smažení, svazování
Typ chodu: oběd, večeře
Vybavení kuchyně: mlýnek na pepř, pánev, trouba, talíř, zapékací mísa, motouz
Související recepty: Dušený špenát, Dušené bílé hlávkové zelí, Dušené červené zelí s červeným vínem, Dušená mrkev s pečenou krkovičkou
Původ: Česko
Ingredience
Ingredience
na dochucení
pepř černý drcený min 1 špetka
sůl min 1 špetka
na pečení
česnek 3-4 stroužek
cibule 1-2 ks
kmín celý 1-2 lžíce
vepřová pečeně min 1 kg
vepřové sádlo 3 lžíce
na smažení
máslo 2 lžíce
mouka hladká 2 lžíce
Postup
1.
nejprve si svážeme maso motouzem. Na základní způsob, jak svázat maso, se můžete podívat zde
2.
maso důkladně po celé ploše pomažeme sádlem
3.
každou část masa důkladně osolíme, opepříme a okmínujeme. Solí nešetřete. Je dobré maso kořenit na talíři, jelikož si neděláte bordel kolem a co Vám spadne do talíře, tak v tom se ještě maso vyválí.
4.
maso vložíme do rozpálené pánve a osmahneme z každé strany. Maso se musí zatáhnout
5.
během smažení si můžeme nakrájet cibuli a česnek najemno
6.
doopravdy nezapomeňte maso osmahnout z každé strany. Jedině tak docílíte toho, že bude maso po vyndání z trouby šťavnaté
7.
důkladně osmahlé maso vyndáme z pánve na talíř
8.
do pánve, kde nám zbyly výpečky po mase, vhodíme cibuli a česnek. Za občasného míchání smažíme do zlatavé barvy. Pokud by se Vám zdálo, že by se to moc připékalo, tak přidejte 2-3 lžíce vody
9.
osmaženou cibuli s česnekem dáme do zapékací mísy a na tento zeleninový základ položíme vepřovou pečeni
10.
do pánve nalijeme 1/2 hrnku vody a přivedeme k varu. Vařečkou se snažíme seškrábnout vše dobré z pánve a dostat to do vody
11.
vodu z pánve nalijeme k masu do zapékací mísy. Dbejte na to, aby hladina vody byla tak 5 milimetrů vysoká
12.
mísu s masem vložíme do trouby vyhřáté na 150°. Zavřeme troubu a snížíme teplotu na 120°. Pečeme alespoň 90 minut. Pokud máte větší vepřovou pečeni, tak pečte alespoň 2 hodiny
13.
mísu s upečeným masem vyndáme z trouby a z mísy vyndáme maso
14.
Nyní začneme s přípravou šťávy k masu, kterou si uděláme z výpeků v zapékací míse. Nalijeme hrnek vody do mísy a důkladně zamícháme s výpeky. Vařečkou se snažíme seškrábnout všechny výpeky do vody
15.
na pánvi, kde jsme smažili maso, si připravíme tmavší jíšku z másla a mouky. Jíšku zalijeme vodou z mísy (s výpeky) a provaříme (alespoň 15 minut). Dosolíme, dopepříme
Komentáře
Fotky od ostatních kuchařů
Kuchařky
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit budu :-)
638 bodů
Facebook