Uvařsisám.cz

nebojte se něco dobrého uvařit
Dnes je 15.11.2018 a svátek má Leopold

Vepřová pečeně na kmíně, šťáva na maso z výpeků

„pořadnej kus pečeného masa musí být na jídelníčku alespoň jednou za měsíc :-) Lepší recept na vepřovou pečeni jsem asi ještě nikdy nedělal. Maso je šťavnaté ještě pár dní po upečení. Je dobré maso krájet na slabší plátky. Maso je vhodné například k zelí, špenátu, dušené mrkvi, apod. Plátky podáváme přelité omáčkou z výpeků “
Způsob přípravy: pečení, smažení, svazování,
Typ chodu: oběd, večeře,
Potřebné vybavení: mlýnek na pepř, pánev, trouba, talíř, zapékací mísa, motouz,
Původ receptu: Česko,
Příprava
15
minut
Vaření
120
minut
Ingredience
na smažení
na pečení
na dochucení
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
nejprve si svážeme maso motouzem. Na základní způsob, jak svázat maso, se můžete podívat zde
2. krok
maso důkladně po celé ploše pomažeme sádlem
3. krok
každou část masa důkladně osolíme, opepříme a okmínujeme. Solí nešetřete. Je dobré maso kořenit na talíři, jelikož si neděláte bordel kolem a co Vám spadne do talíře, tak v tom se ještě maso vyválí.
4. krok
maso vložíme do rozpálené pánve a osmahneme z každé strany. Maso se musí zatáhnout
5. krok
během smažení si můžeme nakrájet cibuli a česnek najemno
6. krok
doopravdy nezapomeňte maso osmahnout z každé strany. Jedině tak docílíte toho, že bude maso po vyndání z trouby šťavnaté
7. krok
důkladně osmahlé maso vyndáme z pánve na talíř
8. krok
do pánve, kde nám zbyly výpečky po mase, vhodíme cibuli a česnek. Za občasného míchání smažíme do zlatavé barvy. Pokud by se Vám zdálo, že by se to moc připékalo, tak přidejte 2-3 lžíce vody
9. krok
osmaženou cibuli s česnekem dáme do zapékací mísy a na tento zeleninový základ položíme vepřovou pečeni
10. krok
do pánve nalijeme 1/2 hrnku vody a přivedeme k varu. Vařečkou se snažíme seškrábnout vše dobré z pánve a dostat to do vody
11. krok
vodu z pánve nalijeme k masu do zapékací mísy. Dbejte na to, aby hladina vody byla tak 5 milimetrů vysoká
12. krok
mísu s masem vložíme do trouby vyhřáté na 150°. Zavřeme troubu a snížíme teplotu na 120°. Pečeme alespoň 90 minut. Pokud máte větší vepřovou pečeni, tak pečte alespoň 2 hodiny
13. krok
mísu s upečeným masem vyndáme z trouby a z mísy vyndáme maso
14. krok
Nyní začneme s přípravou šťávy k masu, kterou si uděláme z výpeků v zapékací míse. Nalijeme hrnek vody do mísy a důkladně zamícháme s výpeky. Vařečkou se snažíme seškrábnout všechny výpeky do vody
15. krok
na pánvi, kde jsme smažili maso, si připravíme tmavší jíšku z másla a mouky. Jíšku zalijeme vodou z mísy (s výpeky) a provaříme (alespoň 15 minut). Dosolíme, dopepříme
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku