X

Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT
Recept / Vepřová pečeně na kmíně, šťáva na maso z výpeků
Načítám...
Popis receptu
pořadnej kus pečeného masa musí být na jídelníčku alespoň jednou za měsíc :-) Lepší recept na vepřovou pečeni jsem asi ještě nikdy nedělal. Maso je šťavnaté ještě pár dní po upečení. Je dobré maso krájet na slabší plátky. Maso je vhodné například k zelí, špenátu, dušené mrkvi, apod. Plátky podáváme přelité omáčkou z výpeků
Příprava 15 minut
Vaření 120 minut
Pracnost: Recept zvládne každý
Kategorie: Maso / Jatečné maso
Druh přípravy: pečení, smažení, svazování
Typ chodu: oběd, večeře
Vybavení kuchyně: mlýnek na pepř, pánev, trouba, talíř, zapékací mísa, motouz
Související recepty: Dušený špenát, Dušené bílé hlávkové zelí, Dušené červené zelí s červeným vínem, Dušená mrkev s pečenou krkovičkou
Původ: Česko
Ingredience
Ingredience
na dochucení
pepř černý drcený min 1 špetka
sůl min 1 špetka
na pečení
česnek 3-4 stroužek
cibule 1-2 ks
kmín celý 1-2 lžíce
vepřová pečeně min 1 kg
vepřové sádlo 3 lžíce
na smažení
máslo 2 lžíce
mouka hladká 2 lžíce
Postup
1.
nejprve si svážeme maso motouzem. Na základní způsob, jak svázat maso, se můžete podívat [link] https://www.youtube.com/watch?v=WbMsXEz_LtE [linkname] zde [/link]
2.
maso důkladně po celé ploše pomažeme sádlem
3.
každou část masa důkladně osolíme, opepříme a okmínujeme. Solí nešetřete. Je dobré maso kořenit na talíři, jelikož si neděláte bordel kolem a co Vám spadne do talíře, tak v tom se ještě maso vyválí.
4.
maso vložíme do rozpálené pánve a osmahneme z každé strany. Maso se musí zatáhnout
5.
během smažení si můžeme nakrájet cibuli a česnek najemno
6.
doopravdy nezapomeňte maso osmahnout z každé strany. Jedině tak docílíte toho, že bude maso po vyndání z trouby šťavnaté
7.
důkladně osmahlé maso vyndáme z pánve na talíř
8.
do pánve, kde nám zbyly výpečky po mase, vhodíme cibuli a česnek. Za občasného míchání smažíme do zlatavé barvy. Pokud by se Vám zdálo, že by se to moc připékalo, tak přidejte 2-3 lžíce vody
9.
osmaženou cibuli s česnekem dáme do zapékací mísy a na tento zeleninový základ položíme vepřovou pečeni
10.
do pánve nalijeme 1/2 hrnku vody a přivedeme k varu. Vařečkou se snažíme seškrábnout vše dobré z pánve a dostat to do vody
11.
vodu z pánve nalijeme k masu do zapékací mísy. Dbejte na to, aby hladina vody byla tak 5 milimetrů vysoká
12.
mísu s masem vložíme do trouby vyhřáté na 150°. Zavřeme troubu a snížíme teplotu na 120°. Pečeme alespoň 90 minut. Pokud máte větší vepřovou pečeni, tak pečte alespoň 2 hodiny
13.
mísu s upečeným masem vyndáme z trouby a z mísy vyndáme maso
14.
Nyní začneme s přípravou šťávy k masu, kterou si uděláme z výpeků v zapékací míse. Nalijeme hrnek vody do mísy a důkladně zamícháme s výpeky. Vařečkou se snažíme seškrábnout všechny výpeky do vody
15.
na pánvi, kde jsme smažili maso, si připravíme tmavší jíšku z másla a mouky. Jíšku zalijeme vodou z mísy (s výpeky) a provaříme (alespoň 15 minut). Dosolíme, dopepříme
Komentáře
Fotky od ostatních kuchařů
Kuchařky
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit budu :-)
618 bodů
Facebook