Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT

Játrová omáčka z hovězích jater

Popis receptu
velmi chuťově silná omáčka pro milovníky nejen hovězích jater. Omáčku zkuste i z jiných jater, například z kuřecích, kachních, apod. Jako přílohu doporučuji rýži a nebo něco z brambor
Příprava
15
minut
Vaření
40
minut
  • Způsob přípravy: smažení, vaření, mixování,
  • Typ chodu: večeře, oběd,
  • Potřebné vybavení: hrnec, tyčový mixér, mlýnek na pepř,
  • Původ receptu: Česko,
Načítám...
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku
Ingredience a postup
Ingredience
obecně
anglická slanina 100 g
česnek 4 ks
cibule 1-2 ks
hovězí játra 500 g
kmín drcený 1-2 lžíce
majoránka 1 hrst
pepř černý drcený min 1 špetka
smetana 33% 200 ml
sůl min 1 špetka
víno červené 200 ml
vývar hovězí 1 l
na smažení
vepřové sádlo 3 lžíce
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
nejprve si nakrájíme cibuli
2. krok
v hrnci si rozpálíme sádlo na střední teplotu, přihodíme cibuli, zamícháme a smažíme dohněda
3. krok
mezitím si nakrájíme slaninu na kostičky
4. krok
když začne cibule hnědnout, tak přihodíme slaninu a zamícháme
5. krok
přisypeme kmín a za občasného míchání smažíme dohněda
6. krok
k osmahlé cibuli přihodíme na kostičky nakrájená játra. Smažíme za občasného míchání 5 minut
7. krok
k osmaženým játrům přihodíme nadrobno nakrájený česnek a zamícháme. Smažíme za občasného míchání 3 minuty
8. krok
přilijeme červené víno, zamícháme a necháme tekutinu svařit na 1/4
9. krok
přilijeme vývar, zamícháme a bez pokličky a za občasného míchání vaříme 20 minut
10. krok
po uvaření vyndáme z omáčky zhruba půlku jater. Můžeme si je ještě nakrájet na menší kousky (dle potřeby)
11. krok
omáčku se zbylými játry důkladné rozmixujeme pomocí tyčového mixéru. Pokud by se Vám omáčka po rozmixování zdála řídká, tak ji zahuštěte jíškou. Do omáčky vrátíme nakrájená játra
12. krok
do omáčky přisypeme majoránku a zamícháme
13. krok
omáčku přivedeme k varu, dosolíme, dopepříme. Zjemníme smetanou, znova přivedeme k varu a máme hotovo