X
Novinky na email
Nechte si zasílat novinky na Váš email. Inspirace na každý den.

Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT
Recept / Játrová omáčka z hovězích jater
Načítám...
Popis receptu
velmi chuťově silná omáčka pro milovníky nejen hovězích jater. Omáčku zkuste i z jiných jater, například z kuřecích, kachních, apod. Jako přílohu doporučuji rýži a nebo něco z brambor
Příprava 15 minut
Vaření 40 minut
Pracnost: Recept zvládne každý
Kategorie: Maso / Jatečné maso, Omáčky / Masové omáčky
Druh přípravy: smažení, vaření, mixování
Typ chodu: večeře, oběd
Vybavení kuchyně: hrnec, tyčový mixér, mlýnek na pepř
Původ: Česko
Ingredience
Ingredience
na smažení
vepřové sádlo 3 lžíce
obecně
anglická slanina 100 g
česnek 4 ks
cibule 1-2 ks
hovězí játra 500 g
kmín drcený 1-2 lžíce
majoránka 1 hrst
pepř černý drcený min 1 špetka
smetana 33% 200 ml
sůl min 1 špetka
víno červené 200 ml
vývar hovězí 1 l
Postup
1.
nejprve si nakrájíme cibuli
2.
v hrnci si rozpálíme sádlo na střední teplotu, přihodíme cibuli, zamícháme a smažíme dohněda
3.
mezitím si nakrájíme slaninu na kostičky
4.
když začne cibule hnědnout, tak přihodíme slaninu a zamícháme
5.
přisypeme kmín a za občasného míchání smažíme dohněda
6.
k osmahlé cibuli přihodíme na kostičky nakrájená játra. Smažíme za občasného míchání 5 minut
7.
k osmaženým játrům přihodíme nadrobno nakrájený česnek a zamícháme. Smažíme za občasného míchání 3 minuty
8.
přilijeme červené víno, zamícháme a necháme tekutinu svařit na 1/4
9.
přilijeme vývar, zamícháme a bez pokličky a za občasného míchání vaříme 20 minut
10.
po uvaření vyndáme z omáčky zhruba půlku jater. Můžeme si je ještě nakrájet na menší kousky (dle potřeby)
11.
omáčku se zbylými játry důkladné rozmixujeme pomocí tyčového mixéru. Pokud by se Vám omáčka po rozmixování zdála řídká, tak ji zahuštěte jíškou. Do omáčky vrátíme nakrájená játra
12.
do omáčky přisypeme majoránku a zamícháme
13.
omáčku přivedeme k varu, dosolíme, dopepříme. Zjemníme smetanou, znova přivedeme k varu a máme hotovo
Komentáře
Fotky od ostatních kuchařů
Kuchařky
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit budu :-)
624 bodů
Facebook