Pracuji...
close

Krémová mrkvová polévka se zázvorem

když se řekne mrkvová polévka, tak né každý se na to tváří vesele. Ale u této polévky by se těmto lidem mohl objevit úsměv na tváři. Polévka je plná zeleninové chuti a příchuť čerstvého zázvoru dodává na Vaše chuťové pohárky svěží a příjemný nádech
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 9 let
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 1 hodina
Ingredience
obecně
4 kus mrkev
1 kus cibule
1/3 kus pórek
1 lžíce zázvor
5 stroužek česnek
4 lžíce máslo
200 mililitr smetana 33%
1 hrst libeček
min 1 špetka sůl
na posypání
1 kus mrkev
1 lžíce máslo
Sdílejte recept
Postup
začneme tím, že si pomocí škrabky na brambory zbavíme mrkve slupky. Mrkve si nakrájíme na malé kousky (třeba na půlměsíčky)
ve větším hrnci si na střední teplotě rozpálíme máslo a přihodíme nakrájenou mrkev. Zamícháme a za občasného míchání osmahneme (cca 10-15 minut)
mezitím si oškrabeme brambory a nakrájíme na menší kousky. Na menší kousky si nakrájíme i cibuli a pórek
k osmahlé mrkvi přihodíme nakrájené brambory, cibuli a pórek. Zamícháme a za občasného míchání smažíme cca 10 minut
mezitím si nakrájíme nadrobno očištěný zázvor a česnek
zázvor a česnek přihodíme do hrnce a zamícháme. Za občasného míchání smažíme ještě 5 minut
do hrnce přilijeme vývar, opepříme, zamícháme a necháme vařit pod pokličkou, dokud nám nezměknou brambory a mrkve
mezitím si můžeme udělat vložku do polévky (na posypání), kterou bude osmažená mrkev. Očistíme si tedy pomocí škrabky mrkev a nakrájíme ji na tenké kulaté plátky
plátky mrkve osmahneme v pánvi na másle
smažíme, dokud nebude mrkev měkká a nebo naskus (záleží na Vás)
pokud již máme v hrnci vše měkké, tak polévku důkladně rozmixujeme dohladka. Pokud by se Vám po rozmixování zdálo, že je polévka moc hustá, tak ji trošku nařeďte vývarem nebo vodou
polévku přivedeme k varu a zamícháme do ní sojovou omáčku
přilijeme smetanu, zamícháme a přivedeme k varu. Necháme tak 3 minuty povařit
přidáme nakrájený libeček (a nebo petrželovou nať), zamícháme, dosolíme, dopepříme a vypneme plotnu
podáváme tak, že do talíře nalijeme mrkvový krém a na povrch položíme pár plátku osmahlé mrkve
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
vaření, smažení
Typ chodu:
oběd
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...