Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT

Celerová omáčka s kuřecími kousky

Popis receptu
Výborná zeleninová omáčka se smetanou, ta nikdy nezklame.
Příprava
15
minut
Vaření
90
minut
  • Způsob přípravy: dušení, smažení, strouhání,
  • Typ chodu: oběd,
  • Potřebné vybavení: struhadlo jemné, hrnec, mísa, mixér,
  • Původ receptu: Česko,
Načítám...
Autor receptu
buellin
Sdílejte tento recept na Facebooku
Ingredience a postup
Ingredience
obecně
celer 1 ks
celer řapíkatý 3 řapík
cibule 2 ks
kuřecí stehno horní 6 ks
máslo 5 lžíce
mouka hladká 4 lžíce
olej slunečnicový 3 lžíce
pepř černý mletý min 1 špetka
smetana 33% 1 kelímek
smetana zakysaná 1 kelímek
sůl min 1 špetka
tymián 2 snítka
vývar kuřecí 1 l
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
Kousky kuřete osolíme a opepříme. V hrnci si rozpálíme máslo s olejem a kuře dozlatova opečeme ze všech stran.
2. krok
Poté maso vyndáme a na tuku orestujeme nastrouhaný celer. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a tymián.
3. krok
Do hrnce vrátíme zpátky kuře a zalijeme vše vývarem. Na mírném ohni dusíme pod pokličkou asi 45 minut.
4. krok
Měkké kuře vyndáme a omáčku zahustíme jíškou, kterou si připravíme z másla a hladké mouky. Asi čtvrt hodiny ještě vaříme.
5. krok
Zatím si připravíme řapíkatý celer. Očištěné stvoly nakrájíme na kousky, spaříme vroucí vodou a hned zchladíme v ledové vodě. Tím si zachová barvu a křehkost.
6. krok
Do omáčky přilijeme smetanu, chvilku povaříme a pak už jen rozmixujeme s trochou másla a zakysanou smetanou.
7. krok
Na závěr omáčku dochutíme solí a pepřem, vložíme zpátky maso a řapíkatý celer. K omáčce se hodí těstoviny nebo rýže.