Načítání...
X
„ nebojte se něco dobrého uvařit "
menu UVAŘSiSÁM.cz account_circle search

Bažant na víně | Recept

ochutnat bažanta se mi poštěstí tak maximálně jednou za rok, tak proč si ho neuvařit trošku honosněji :-) K bažantovi a ke zvěřině obecně by mělo být vždycky dobré červené víno. Přílohu doporučuji bramborovou. Já jsem bažanta podával s bramborovou kaší
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 1 hodina 30 minut
Boublas
Autor receptu
Ingredience
na smažení
máslo 3 lžíce
na zahuštění
máslo 1 lžíce
mouka hladká pšeničná 1 lžíce
na dochucení
máslo 1 lžíce
na špikování
špek 70 gram
Další informace
Pracnost: Recept zvládne s trochou snahy každý
Kategorie: Maso / Zvěřina
Způsob přípravy: smažení, špikování, vaření
Typ chodu: oběd
Původ: Česko
Postup
Krok 1
bažanta si naporcujte (stehna, prsa s kůží) a začneme se špikováním. Pomocí delšího tenkého nože uděláme do masa díry
Krok 2
do děr zasuneme na klínky nakrájený špek. Je dobré si před špikováním uložit špek do ledničky, aby byl tužší a lépe se s ním manipulovalo
Krok 3
ve větším hrnci a nebo v mém přípradě v pánvi wok si rozehřejeme máslo. Na másle si osmahneme osolené a opepřené kousky bažanta (začneme kůží dolu)
Krok 4
až nám kůže zezlátne, tak obrátíme a osmažíme i z druhé strany
Krok 5
mezitím si očistíme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a nakrájíme na malé kostičky. Stejně tak nakrájíme i slaninu
Krok 6
osmahlé maso vyndáme z hrnce a odložíme na talíř
Krok 7
do výpeku v hrnci dáme zeleninu a slaninu a smažíme, dokud nám zelenina nezačne lehce hnědnout
Krok 8
ke zhnědlé zelenině přihodíme pokrájenou cibuli na menší kousky a všechno koření (tymián, bobkáč, nové koření, pepř). Promícháme a za občasného míchání smažíme, dokud nám cibule nezhnědne. Cibule se přihazuje déle, jelikož dříve karamelizuje
Krok 9
když nám cibule zhnědne, tak přidáme protlak, promícháme a necháme 2 minutky osmahnout
Krok 10
přisypeme cukr, zamícháme a necháme rozpustit (cca 2 minuty)
Krok 11
vrátíme bažanta do hrnce/pánve, zalijeme vínem a přivedeme k varu
Krok 12
stáhneme plamen na minimum a necháme omáčku svařit na polovinu objemu
Krok 13
do hrnce přilijeme vývar, přiklopíme pokličkou a na mírném plameni dusíme cca 60 minut. Občas můžeme promíchnout.
Krok 14
mezitím si můžeme připravit máslovou jíšku (z mouky a másla)
Krok 15
měkkého bažanta vyndáme z omáčky na talíř
Krok 16
omáčku zahustíme jíškou a minimálně 15 minut provaříme. Dosolíme, dopepříme, vypneme plotnu
Krok 17
pro zjemnění omáčky můžete vmíchat lžíci vychlazeného másla
Sdílejte recept