X
UVAŘSISÁM.cz
nebojte se něco dobrého uvařit
Nevíte, co uvařit?

Bažant na víně

Načítám...
ochutnat bažanta se mi poštěstí tak maximálně jednou za rok, tak proč si ho neuvařit trošku honosněji :-) K bažantovi a ke zvěřině obecně by mělo být vždycky dobré červené víno. Přílohu doporučuji bramborovou. Já jsem bažanta podával s bramborovou kaší
Příprava 20 minut
Vaření 90 minut
Pracnost: Recept zvládne každý, ale chce to trošku snahy
Kategorie: Maso / Zvěřina
Druh přípravy: smažení, špikování, vaření
Typ chodu: oběd
Vybavení kuchyně: hrnec velký, hrnec malý, mlýnek na pepř, škrabka na brambory, nůž na špikování
Původ: Česko

Ingredience

Související recepty:
na dochucení
máslo 1 lžíce
na smažení
máslo 3 lžíce
na špikování
špek 70 g
na zahuštění
máslo 1 lžíce
mouka hladká pšeničná 1 lžíce
obecně
anglická slanina 100 g
bažant 1 ks
bobkový list 3 ks
celer 1/4 ks
cibule 1 ks
cukr krystal 2 lžíce
mrkev 1-2 ks
nové koření 4 ks
pepř černý celý 8 ks
pepř černý drcený min 1 špetka
petržel 1-2 ks
rajský protlak 4 lžíce
sůl min 1 špetka
tymián 1 lžička
víno červené 2 hrnek
vývar hovězí 2 hrnek

Postup

bažanta si naporcujte (stehna, prsa s kůží) a začneme se špikováním. Pomocí delšího tenkého nože uděláme do masa díry
do děr zasuneme na klínky nakrájený špek. Je dobré si před špikováním uložit špek do ledničky, aby byl tužší a lépe se s ním manipulovalo
ve větším hrnci a nebo v mém přípradě v pánvi wok si rozehřejeme máslo. Na másle si osmahneme osolené a opepřené kousky bažanta (začneme kůží dolu)
až nám kůže zezlátne, tak obrátíme a osmažíme i z druhé strany
mezitím si očistíme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a nakrájíme na malé kostičky. Stejně tak nakrájíme i slaninu
osmahlé maso vyndáme z hrnce a odložíme na talíř
do výpeku v hrnci dáme zeleninu a slaninu a smažíme, dokud nám zelenina nezačne lehce hnědnout
ke zhnědlé zelenině přihodíme pokrájenou cibuli na menší kousky a všechno koření (tymián, bobkáč, nové koření, pepř). Promícháme a za občasného míchání smažíme, dokud nám cibule nezhnědne. Cibule se přihazuje déle, jelikož dříve karamelizuje
když nám cibule zhnědne, tak přidáme protlak, promícháme a necháme 2 minutky osmahnout
přisypeme cukr, zamícháme a necháme rozpustit (cca 2 minuty)
vrátíme bažanta do hrnce/pánve, zalijeme vínem a přivedeme k varu
stáhneme plamen na minimum a necháme omáčku svařit na polovinu objemu
do hrnce přilijeme vývar, přiklopíme pokličkou a na mírném plameni dusíme cca 60 minut. Občas můžeme promíchnout.
mezitím si můžeme připravit máslovou jíšku (z mouky a másla)
měkkého bažanta vyndáme z omáčky na talíř
omáčku zahustíme jíškou a minimálně 15 minut provaříme. Dosolíme, dopepříme, vypneme plotnu
pro zjemnění omáčky můžete vmíchat lžíci vychlazeného másla
Komentáře
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit...
Facebook
Twitter