Načítání...
X
„ nebojte se něco dobrého uvařit "
menu UVAŘSiSÁM.cz search

Bažant na víně | Recept

ochutnat bažanta se mi poštěstí tak maximálně jednou za rok, tak proč si ho neuvařit trošku honosněji :-) K bažantovi a ke zvěřině obecně by mělo být vždycky dobré červené víno. Přílohu doporučuji bramborovou. Já jsem bažanta podával s bramborovou kaší
Autor receptu
Stáří receptu: 7 let
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 1 hodina 30 minut
Ingredience
na smažení
3 lžíce máslo
na zahuštění
1 lžíce máslo
na dochucení
1 lžíce máslo
na špikování
70 gram špek
Další informace
Pracnost: Recept zvládne s trochou snahy každý
Kategorie: Maso / Zvěřina
Způsob přípravy: smažení, špikování, vaření
Typ chodu: oběd
Původ: Česko
Postup
1
bažanta si naporcujte (stehna, prsa s kůží) a začneme se špikováním. Pomocí delšího tenkého nože uděláme do masa díry
2
do děr zasuneme na klínky nakrájený špek. Je dobré si před špikováním uložit špek do ledničky, aby byl tužší a lépe se s ním manipulovalo
3
ve větším hrnci a nebo v mém přípradě v pánvi wok si rozehřejeme máslo. Na másle si osmahneme osolené a opepřené kousky bažanta (začneme kůží dolu)
4
až nám kůže zezlátne, tak obrátíme a osmažíme i z druhé strany
5
mezitím si očistíme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a nakrájíme na malé kostičky. Stejně tak nakrájíme i slaninu
6
osmahlé maso vyndáme z hrnce a odložíme na talíř
7
do výpeku v hrnci dáme zeleninu a slaninu a smažíme, dokud nám zelenina nezačne lehce hnědnout
8
ke zhnědlé zelenině přihodíme pokrájenou cibuli na menší kousky a všechno koření (tymián, bobkáč, nové koření, pepř). Promícháme a za občasného míchání smažíme, dokud nám cibule nezhnědne. Cibule se přihazuje déle, jelikož dříve karamelizuje
9
když nám cibule zhnědne, tak přidáme protlak, promícháme a necháme 2 minutky osmahnout
10
přisypeme cukr, zamícháme a necháme rozpustit (cca 2 minuty)
11
vrátíme bažanta do hrnce/pánve, zalijeme vínem a přivedeme k varu
12
stáhneme plamen na minimum a necháme omáčku svařit na polovinu objemu
13
do hrnce přilijeme vývar, přiklopíme pokličkou a na mírném plameni dusíme cca 60 minut. Občas můžeme promíchnout.
14
mezitím si můžeme připravit máslovou jíšku (z mouky a másla)
15
měkkého bažanta vyndáme z omáčky na talíř
16
omáčku zahustíme jíškou a minimálně 15 minut provaříme. Dosolíme, dopepříme, vypneme plotnu
17
pro zjemnění omáčky můžete vmíchat lžíci vychlazeného másla