Pracuji...
close

Bažant na víně

ochutnat bažanta se mi poštěstí tak maximálně jednou za rok, tak proč si ho neuvařit trošku honosněji :-) K bažantovi a ke zvěřině obecně by mělo být vždycky dobré červené víno. Přílohu doporučuji bramborovou. Já jsem bažanta podával s bramborovou kaší
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 9 let
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 1 hodina 30 minut
Ingredience
na smažení
3 lžíce máslo
na zahuštění
1 lžíce máslo
na dochucení
1 lžíce máslo
na špikování
70 gram špek
Sdílejte recept
Postup
bažanta si naporcujte (stehna, prsa s kůží) a začneme se špikováním. Pomocí delšího tenkého nože uděláme do masa díry
do děr zasuneme na klínky nakrájený špek. Je dobré si před špikováním uložit špek do ledničky, aby byl tužší a lépe se s ním manipulovalo
ve větším hrnci a nebo v mém přípradě v pánvi wok si rozehřejeme máslo. Na másle si osmahneme osolené a opepřené kousky bažanta (začneme kůží dolu)
až nám kůže zezlátne, tak obrátíme a osmažíme i z druhé strany
mezitím si očistíme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a nakrájíme na malé kostičky. Stejně tak nakrájíme i slaninu
osmahlé maso vyndáme z hrnce a odložíme na talíř
do výpeku v hrnci dáme zeleninu a slaninu a smažíme, dokud nám zelenina nezačne lehce hnědnout
ke zhnědlé zelenině přihodíme pokrájenou cibuli na menší kousky a všechno koření (tymián, bobkáč, nové koření, pepř). Promícháme a za občasného míchání smažíme, dokud nám cibule nezhnědne. Cibule se přihazuje déle, jelikož dříve karamelizuje
když nám cibule zhnědne, tak přidáme protlak, promícháme a necháme 2 minutky osmahnout
přisypeme cukr, zamícháme a necháme rozpustit (cca 2 minuty)
vrátíme bažanta do hrnce/pánve, zalijeme vínem a přivedeme k varu
stáhneme plamen na minimum a necháme omáčku svařit na polovinu objemu
do hrnce přilijeme vývar, přiklopíme pokličkou a na mírném plameni dusíme cca 60 minut. Občas můžeme promíchnout.
mezitím si můžeme připravit máslovou jíšku (z mouky a másla)
měkkého bažanta vyndáme z omáčky na talíř
omáčku zahustíme jíškou a minimálně 15 minut provaříme. Dosolíme, dopepříme, vypneme plotnu
pro zjemnění omáčky můžete vmíchat lžíci vychlazeného másla
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Kategorie:
Maso / Zvěřina
Způsob přípravy:
smažení, špikování, vaření
Typ chodu:
oběd
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...
Snadné slané pohoštění. Lze vykrajovat jednoduše tyčinky, já jsem tentokrát použila vykrajovátka, pr...