Načítání...
close

Bažant na víně

ochutnat bažanta se mi poštěstí tak maximálně jednou za rok, tak proč si ho neuvařit trošku honosněji :-) K bažantovi a ke zvěřině obecně by mělo být vždycky dobré červené víno. Přílohu doporučuji bramborovou. Já jsem bažanta podával s bramborovou kaší
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 8 let
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 1 hodina 30 minut
Ingredience
na smažení
3 lžíce máslo
na zahuštění
1 lžíce máslo
na dochucení
1 lžíce máslo
na špikování
70 gram špek
Sdílejte recept
Postup
bažanta si naporcujte (stehna, prsa s kůží) a začneme se špikováním. Pomocí delšího tenkého nože uděláme do masa díry
do děr zasuneme na klínky nakrájený špek. Je dobré si před špikováním uložit špek do ledničky, aby byl tužší a lépe se s ním manipulovalo
ve větším hrnci a nebo v mém přípradě v pánvi wok si rozehřejeme máslo. Na másle si osmahneme osolené a opepřené kousky bažanta (začneme kůží dolu)
až nám kůže zezlátne, tak obrátíme a osmažíme i z druhé strany
mezitím si očistíme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a nakrájíme na malé kostičky. Stejně tak nakrájíme i slaninu
osmahlé maso vyndáme z hrnce a odložíme na talíř
do výpeku v hrnci dáme zeleninu a slaninu a smažíme, dokud nám zelenina nezačne lehce hnědnout
ke zhnědlé zelenině přihodíme pokrájenou cibuli na menší kousky a všechno koření (tymián, bobkáč, nové koření, pepř). Promícháme a za občasného míchání smažíme, dokud nám cibule nezhnědne. Cibule se přihazuje déle, jelikož dříve karamelizuje
když nám cibule zhnědne, tak přidáme protlak, promícháme a necháme 2 minutky osmahnout
přisypeme cukr, zamícháme a necháme rozpustit (cca 2 minuty)
vrátíme bažanta do hrnce/pánve, zalijeme vínem a přivedeme k varu
stáhneme plamen na minimum a necháme omáčku svařit na polovinu objemu
do hrnce přilijeme vývar, přiklopíme pokličkou a na mírném plameni dusíme cca 60 minut. Občas můžeme promíchnout.
mezitím si můžeme připravit máslovou jíšku (z mouky a másla)
měkkého bažanta vyndáme z omáčky na talíř
omáčku zahustíme jíškou a minimálně 15 minut provaříme. Dosolíme, dopepříme, vypneme plotnu
pro zjemnění omáčky můžete vmíchat lžíci vychlazeného másla
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Kategorie:
Maso / Zvěřina
Způsob přípravy:
smažení, špikování, vaření
Typ chodu:
oběd
Původ:
Česko