Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT

Bažant na víně

Popis receptu
ochutnat bažanta se mi poštěstí tak maximálně jednou za rok, tak proč si ho neuvařit trošku honosněji :-) K bažantovi a ke zvěřině obecně by mělo být vždycky dobré červené víno. Přílohu doporučuji bramborovou. Já jsem bažanta podával s bramborovou kaší
Příprava
20
minut
Vaření
90
minut
  • Způsob přípravy: smažení, špikování, vaření,
  • Typ chodu: oběd,
  • Potřebné vybavení: hrnec velký, hrnec malý, mlýnek na pepř, škrabka na brambory, nůž na špikování,
  • Původ receptu: Česko,
Načítám...
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku
Ingredience a postup
Ingredience
obecně
anglická slanina 100 g
bažant 1 ks
bobkový list 3 ks
celer 1/4 ks
cibule 1 ks
cukr krystal 2 lžíce
mrkev 1-2 ks
nové koření 4 ks
pepř černý celý 8 ks
pepř černý drcený min 1 špetka
petržel 1-2 ks
rajský protlak 4 lžíce
sůl min 1 špetka
tymián 1 lžička
víno červené 2 hrnek
vývar hovězí 2 hrnek
na smažení
máslo 3 lžíce
na zahuštění
máslo 1 lžíce
mouka hladká 1 lžíce
na dochucení
máslo 1 lžíce
na špikování
špek 70 g
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
bažanta si naporcujte (stehna, prsa s kůží) a začneme se špikováním. Pomocí delšího tenkého nože uděláme do masa díry
2. krok
do děr zasuneme na klínky nakrájený špek. Je dobré si před špikováním uložit špek do ledničky, aby byl tužší a lépe se s ním manipulovalo
3. krok
ve větším hrnci a nebo v mém přípradě v pánvi wok si rozehřejeme máslo. Na másle si osmahneme osolené a opepřené kousky bažanta (začneme kůží dolu)
4. krok
až nám kůže zezlátne, tak obrátíme a osmažíme i z druhé strany
5. krok
mezitím si očistíme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a nakrájíme na malé kostičky. Stejně tak nakrájíme i slaninu
6. krok
osmahlé maso vyndáme z hrnce a odložíme na talíř
7. krok
do výpeku v hrnci dáme zeleninu a slaninu a smažíme, dokud nám zelenina nezačne lehce hnědnout
8. krok
ke zhnědlé zelenině přihodíme pokrájenou cibuli na menší kousky a všechno koření (tymián, bobkáč, nové koření, pepř). Promícháme a za občasného míchání smažíme, dokud nám cibule nezhnědne. Cibule se přihazuje déle, jelikož dříve karamelizuje
9. krok
když nám cibule zhnědne, tak přidáme protlak, promícháme a necháme 2 minutky osmahnout
10. krok
přisypeme cukr, zamícháme a necháme rozpustit (cca 2 minuty)
11. krok
vrátíme bažanta do hrnce/pánve, zalijeme vínem a přivedeme k varu
12. krok
stáhneme plamen na minimum a necháme omáčku svařit na polovinu objemu
13. krok
do hrnce přilijeme vývar, přiklopíme pokličkou a na mírném plameni dusíme cca 60 minut. Občas můžeme promíchnout.
14. krok
mezitím si můžeme připravit máslovou jíšku (z mouky a másla)
15. krok
měkkého bažanta vyndáme z omáčky na talíř
16. krok
omáčku zahustíme jíškou a minimálně 15 minut provaříme. Dosolíme, dopepříme, vypneme plotnu
17. krok
pro zjemnění omáčky můžete vmíchat lžíci vychlazeného másla