Načítání...
close

Strapačky s kysaným zelím a uzeným

kombinaci kysaného zelí a uzeného mám rád hlavně k pivku a se strapačkama to je úplně dokonalá kombinace. Takovýhle jídlo mě například chybí v českých restauracích, kde většinou dělají bramborová těsta z prášku. Do tohoto receptu doporučuji použít kvalitní kysané zelí, nejlépe od nějakého soukromého výrobce
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 8 let
Ingredience
těsto
800 gram brambory
min 200 gram mouka polohrubá
3-4 kus vejce
min 1 špetka sůl
1-2 lžíce vepřové sádlo
Sdílejte recept
Postup
nakrájíme si cibuli na menší kousky a uzené na kostičky
rozpálíme si pánev na menší teplotu, rozehřejeme v ní sádlo a přidáme cibuli. Pozvolna smažíme
mezitím se vrhneme na přípravu bramborového těsta. Začneme tím, že si do mísy nastrouháme oloupané brambory najemno. Někdo si je pak ještě rozmixuje dojemna, ale mě to přijde zbytečný. Z nastrouhaných brambor vymačkáme přebytečnou vodu
do mísy k bramborům přidáme vejce, sůl a mouku
těsto důkladně promícháme. Mělo by být né moc řídké a né moc tuhé. Prostě něco mezi. Podle toho přidáváme mouku a mícháme
když nám v pánvi začne cibule chytat barvu, tak přidáme uzené maso. Promícháme a pokračujeme ve smažení (cca 5-10 minut)
nyní si připravíme zelí. Vymačkáme z něj přebytečnou šťávu/nálev a nakrájíme ho na menší kousky
zelí přidáme do pánve. Kdo má hodně rád zelí (třeba já :-) ), tak si ho tam dejte víc podle chuti. Promícháme a zhruba 10 minut smažíme (za občasného promíchání)
zatímco se nám dodělává směs v pánvi, si uvaříme strapačky. Pomocí struhadla na noky strouháme bramborové těsto do vroucí osolené vody. Hrnec s vodou si dáme vařit při začátku receptu. Já doma nemám struhadlo na noky, tak jsem improvizoval pomocí hrubého struhadla :-)
Strapačky jsou hotové tehdy, když nám vyplavou na hladinu a ještě tak 3 minutky plavou na hladině vroucí vody
uvařené strapačky vyndáme pomocí naběračky (pěnovačky) do talíře a přimícháme k nim trošku sádla. Sádlo se v horkých strapačkách rozpustí a tím nám zajistí, že se nám po vychladnutí neslepí dohromady.
nakonec hotové strapačky přidáme do pánve se zelím a promícháme. Všechny strapačky jsem k zelí nepřidal, zhruba 3/4. Záleží na chuti. Dosolíme, dopepříme
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
smažení, strouhání, vaření
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Česko