Pracuji...
close

Strapačky s kysaným zelím a uzeným

kombinaci kysaného zelí a uzeného mám rád hlavně k pivku a se strapačkama to je úplně dokonalá kombinace. Takovýhle jídlo mě například chybí v českých restauracích, kde většinou dělají bramborová těsta z prášku. Do tohoto receptu doporučuji použít kvalitní kysané zelí, nejlépe od nějakého soukromého výrobce
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 9 let
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Ingredience
těsto
800 gram brambory
min 200 gram mouka polohrubá
3-4 kus vejce
min 1 špetka sůl
1-2 lžíce vepřové sádlo
Sdílejte recept
Postup
nakrájíme si cibuli na menší kousky a uzené na kostičky
rozpálíme si pánev na menší teplotu, rozehřejeme v ní sádlo a přidáme cibuli. Pozvolna smažíme
mezitím se vrhneme na přípravu bramborového těsta. Začneme tím, že si do mísy nastrouháme oloupané brambory najemno. Někdo si je pak ještě rozmixuje dojemna, ale mě to přijde zbytečný. Z nastrouhaných brambor vymačkáme přebytečnou vodu
do mísy k bramborům přidáme vejce, sůl a mouku
těsto důkladně promícháme. Mělo by být né moc řídké a né moc tuhé. Prostě něco mezi. Podle toho přidáváme mouku a mícháme
když nám v pánvi začne cibule chytat barvu, tak přidáme uzené maso. Promícháme a pokračujeme ve smažení (cca 5-10 minut)
nyní si připravíme zelí. Vymačkáme z něj přebytečnou šťávu/nálev a nakrájíme ho na menší kousky
zelí přidáme do pánve. Kdo má hodně rád zelí (třeba já :-) ), tak si ho tam dejte víc podle chuti. Promícháme a zhruba 10 minut smažíme (za občasného promíchání)
zatímco se nám dodělává směs v pánvi, si uvaříme strapačky. Pomocí struhadla na noky strouháme bramborové těsto do vroucí osolené vody. Hrnec s vodou si dáme vařit při začátku receptu. Já doma nemám struhadlo na noky, tak jsem improvizoval pomocí hrubého struhadla :-)
Strapačky jsou hotové tehdy, když nám vyplavou na hladinu a ještě tak 3 minutky plavou na hladině vroucí vody
uvařené strapačky vyndáme pomocí naběračky (pěnovačky) do talíře a přimícháme k nim trošku sádla. Sádlo se v horkých strapačkách rozpustí a tím nám zajistí, že se nám po vychladnutí neslepí dohromady.
nakonec hotové strapačky přidáme do pánve se zelím a promícháme. Všechny strapačky jsem k zelí nepřidal, zhruba 3/4. Záleží na chuti. Dosolíme, dopepříme
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
smažení, strouhání, vaření
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...