Načítání...
close

Masové koule s tomatovou omáčkou

jeden z nejlepších receptů, co jsem zatím vařil. Nevěřil jsem, jakou skvělou chuť udělá bílé víno v masové směsi. A určitě nešetřete olivami do tomatové omáčky, které dodají omáčce velmi výraznou chuť.
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 8 let
Ingredience
na posypání
5 lžíce parmazán
příloha
masová směs
3 lžíce parmazán
4 špetka česnek
1/4 hrnek víno bílé
1 hrnek strouhanka
min 1 špetka sůl
na smažení
4 lžíce olej olivový
na obalení
Sdílejte recept
Postup
připravíme si větší mísu, ve které budeme připravovat masovou směs na koule. Do mísy dáme mleté maso, přidáme nasekanou petrželovou nať (nebo celerovou) a zalijeme troškou vína
dále do mísy nastrouháme parmazán
oloupeme a nakrájíme si česnek a přidáme do mísy (nebo ho prolisujeme)
strouhanku si v misce nebo hrnečku zalijeme trochou mléka a necháme nasáknout
nasáklou strouhanku přidáme do mísy k masové směsy
směs opepříme, osolíme a důkladně propracujeme (nejlépe rukou)
nyní se vrhneme na obalování koulí. Připravíme si talíř s moukou a misku s vodou. Miska s vodou nám slouží pro namáčení rukou, aby se nám masová směs nelepila na ruce
namočíme si ruce, ze směsi si odtrhneme kousek masa a v rukou uválíme kouli (velikost nechám na Vás). Hotovou kouli obalíme v hladké mouce
uválíme koule z celé masové směsi. Už teď to vypadá skvěle :-)
připravíme si větší pánev, ve které budeme smažit masové koule. Rozpálíme ji a přilijeme slunečnicový olej (nebo nějaký podobný). Koule osmažíme z každé strany dozlatova
tento recept jsem vařil u mojí babičky na kamnech...není nic lepšího :-)
nyní začneme s přípravou tomatové omáčky. Ve větším hrnci si rozpálíme olivový olej a necháme na něm zesklovatět cibuli s česnekem
přidáme loupaná rajčata v nálevu a trošku bílého vína
nakrájíme najemno olivy (bez pecek) a přidáme k omáčce
nakonec k omáčce přisypeme oregano a nasekanou bazalku. Vaříme 10-15 minut. Dochutíme solí a pepřem. Kdo má rád pikantnější chuť, tak si přidá trošku chilli papričky (já jsem přidal nadrcené chilli papričky)
dokončíme masové koule a vrhneme se na finální fázi receptu
usmažené koule dejte na chvilku okapat někam na ubrousek
připravíme si pekáč a dáme do něj všechny usmažené masové koule
koule přelijeme tomatovou omáčkou
pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 200° a zapečeme cca 10 minut
podáváme nejlépe s těstovinami
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření, obalování
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Itálie