X

UVAŘSISÁM.cz

nebojte se něco dobrého uvařit
Nevíte, co uvařit?
Masové koule s tomatovou omáčkou
Načítám...
jeden z nejlepších receptů, co jsem zatím vařil. Nevěřil jsem, jakou skvělou chuť udělá bílé víno v masové směsi. A určitě nešetřete olivami do tomatové omáčky, které dodají omáčce velmi výraznou chuť.
Příprava 20 minut
Vaření 40 minut
Pracnost: Recept zvládne každý, ale chce to trošku snahy
Kategorie: Maso / Jatečné maso, Ze zahrádky / Zelenina, Těstoviny / S omáčkou
Druh přípravy: smažení, vaření, obalování
Typ chodu: oběd, večeře
Vybavení kuchyně: cedník, hrnec velký, mísa velká, mlýnek na pepř, otvírák na konzervy, pánev velká, pekáč, struhadlo hrubé, trouba, ubrousek
Původ: Itálie
Ingredience
masová směs
česnek 4 špetka
mléko plnotučné 1/2 hrnek
mleté maso (hovězí/vepřové) 1 kg
parmazán 3 lžíce
pepř černý drcený min 1 špetka
petrželová nať 2 hrst
strouhanka 1 hrnek
sůl min 1 špetka
víno bílé 1/4 hrnek
na obalení
mouka hladká pšeničná 1/2 hrnek
na posypání
parmazán 5 lžíce
na smažení
olej olivový 4 lžíce
olej slunečnicový min 1 hrnek
omáčka
bazalka 2 hrst
česnek 2 stroužek
chilli paprička 1 lžička
cibule 1-2 ks
olivy zelené (slaný nálev) 1/2 hrnek
oregáno 1-2 lžíce
rajčata v konzervě (loupaná) 1300 ml
víno bílé 1/4 hrnek
příloha
těstoviny špagety 500 g
Postup
připravíme si větší mísu, ve které budeme připravovat masovou směs na koule. Do mísy dáme mleté maso, přidáme nasekanou petrželovou nať (nebo celerovou) a zalijeme troškou vína
dále do mísy nastrouháme parmazán
oloupeme a nakrájíme si česnek a přidáme do mísy (nebo ho prolisujeme)
strouhanku si v misce nebo hrnečku zalijeme trochou mléka a necháme nasáknout
nasáklou strouhanku přidáme do mísy k masové směsy
směs opepříme, osolíme a důkladně propracujeme (nejlépe rukou)
nyní se vrhneme na obalování koulí. Připravíme si talíř s moukou a misku s vodou. Miska s vodou nám slouží pro namáčení rukou, aby se nám masová směs nelepila na ruce
namočíme si ruce, ze směsi si odtrhneme kousek masa a v rukou uválíme kouli (velikost nechám na Vás). Hotovou kouli obalíme v hladké mouce
uválíme koule z celé masové směsi. Už teď to vypadá skvěle :-)
připravíme si větší pánev, ve které budeme smažit masové koule. Rozpálíme ji a přilijeme slunečnicový olej (nebo nějaký podobný). Koule osmažíme z každé strany dozlatova
tento recept jsem vařil u mojí babičky na kamnech...není nic lepšího :-)
nyní začneme s přípravou tomatové omáčky. Ve větším hrnci si rozpálíme olivový olej a necháme na něm zesklovatět cibuli s česnekem
přidáme loupaná rajčata v nálevu a trošku bílého vína
nakrájíme najemno olivy (bez pecek) a přidáme k omáčce
nakonec k omáčce přisypeme oregano a nasekanou bazalku. Vaříme 10-15 minut. Dochutíme solí a pepřem. Kdo má rád pikantnější chuť, tak si přidá trošku chilli papričky (já jsem přidal nadrcené chilli papričky)
dokončíme masové koule a vrhneme se na finální fázi receptu
usmažené koule dejte na chvilku okapat někam na ubrousek
připravíme si pekáč a dáme do něj všechny usmažené masové koule
koule přelijeme tomatovou omáčkou
pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 200° a zapečeme cca 10 minut
podáváme nejlépe s těstovinami
Komentáře
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit...
690 bodů
Facebook
Twitter