Pracuji...
close

Kuřecí prsa s citronem a bylinkami

výborný jarní recept, který nejenom krásně vypadá na talíři, ale taky i skvěle chutná. Citron dodá masu svěžest a hrášek s mátou je velmi zajímavá kombinace. K tomuto receptu je nejlépe použít kuřecí prso s kůží a kostí od křídla. Lépe to chutná a vypadá. Já jsem si k této příležitosti vykostil kuře. K masu doporučuji bramborovou přílohu
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 10 let
Doba přípravy: 5 hodin
Doba vaření: 30 minut
Ingredience
obecně
min 1 špetka sůl
obloha
1 lžíce máslo
1 hrnek hrášek
1 lžíce máta
marináda
1 kus citron
1 lžička oregáno
1 lžička tymián
7 lžíce olej olivový
na potření
4 lžíce máslo
1 špetka tymián
1 špetka oregáno
Sdílejte recept
Postup
nejprve si připravíme marinádu pro kuřecí prsa. Omyjeme si citron a oškrabeme z něj kůru (bez bílé části, ta je hořká). Kůru nakrájíme nadrobno
do vyššího talíře nalijeme olivový olej, přidáme oregáno, tymián, citrónovou kůru, pepř a sůl. (Místo oregána můžeme dát rozmarýn, který jsem bohužel neměl). Zamícháme, přidáme kuřecí prsa (nejlépe s kůží a kostí z křídel), zamícháme a necháme pár hodin marinovat
nyní si uděláme bylinkové máslo. Do menší misky dáme změklé máslo a přidáme nakrájenou celerovou nať (nebo petrželovou), trošku oregána nebo rozmarýnu, trošku tymiánu, sůl a pepř
máslo pořádně rozmícháme a dáme stuhnout do ledničky
nyní si připravíme hrášek. V menším hrnci si dáme vařit vodu. Přidáme hrášek a pár minut povaříme (dokud nebude hrášek měkký)
změklý hrášek scedíme a propláchneme studenou vodou
začneme s přípravou masa. Rozpálíme si pánev na střední teplotu a položíme na ně prsa kůží dolu. Osmahneme dohněda
obrátíme a osmažíme i z druhé strany. Mezitím si zapneme troubu na 180°
osmažená prsa dáme na pekáček a dáme do trouby na 15 minut. Tímto postupem docílíme toho, že prsa budou krásně šťavnatá
mezitím, co máme prsa v troubě, si připravíme hrášek. V menším hrnci si rozehřejeme máslo a přisypeme hrášek
přilijeme trošičku vody (pár lžic)
přisypeme mátu, trošku soli a pepře, necháme přejít varem a máme hotovo
na talíř nandáme hrášek, položíme na něj kuřecí prso kůží nahoru a na kůži dáme trošku bylinkového másla (což jsem nějak zapoměl vyfotit :-) )
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
smažení, pečení, vaření
Typ chodu:
oběd
Původ:
Velká Británie, Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...
Snadné slané pohoštění. Lze vykrajovat jednoduše tyčinky, já jsem tentokrát použila vykrajovátka, pr...