Pracuji...
close

Kulajda

nejlepší polévky z hub jsou pro mě bramboračka a kulajda. Doporučuji dělat z čerstvých hub, aby měla polévka vždy silnou houbovou chuť. Se zastřeným vejcem přidáte polévce šmrnc a další skvělou chuť
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 10 let
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Ingredience
obecně
2-3 kus brambory
1-2 hrst houby
200 mililitr smetana 33%
1 lžíce kopr
min 1 lžička ocet
min 1 špetka cukr krystal
min 1 špetka sůl
podle chuti
2-3 kus vejce
na smažení
3 lžíce máslo
Sdílejte recept
Postup
jako základ na polévku si připravíme máslovou jíšku. Rozpálíme si tedy hrnec na střední teplotu, rozpálíme v něm máslo a přidáme mouku. Za stálého míchání připravíme trošku tmavší jíšku
hotovou jíšku zalijeme vývarem a důkladně rozmícháme. Přivedeme k varu
mezitím si oškrabeme a na malé kostičky nakrájíme brambory. Nakonec jsem použil 2 brambory, 3 mi přislo už hodně, ale záleží na Vás
nakrájíme si na malé kousky houby
houby společně s bramborami přidáme do polévky, zamícháme a vaříme, dokud nám brambory nezměknou
když nám začnou brambory měknout, tak začneme dochucovat cukrem, octem, solí a pepřem. Mám rád kulajdu kyselejší, tak dávám více octa (ale pozor, raději přidejte málo, chvilku povařte, ochutnejte a pořípadě dolejte další). Nebojte se dát i více cukru. Po dochucení chvilku provařte
mezitím si nakrájejte kopr najemno. Silnější stonky vyhoďte, jelikož jsou hořké a trpké. Já jsem bohužel měl pouze mražený kopr, ale svou úlohu splnil
do provařené a ochucené polévky vlijeme smetanu. Kupte smetanu pouze s vyšším obsahem tuku, jinak se Vám může polévka srazit. Polévku zamícháme a přivedeme k varu. Potom přidáme kopr, zamícháme, dosolíme, dopepříme, dosladíme a vypneme plotnu
do kulajdy je dobré si udělat zastřené vejce a nebo si můžete do polévky ke konci vaření vejce vyklepnout, rozmíchat a uvařit
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření
Typ chodu:
oběd, večeře
Vybavení kuchyně:
hrnec
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...