Načítání...
X
menu UVAŘSiSÁM.cz account_circle search

Hovězí kližka na houbách | Recept

houbová sezóna je v plném proudu a proto přináším jeden výborný houbový recept pro milovníky hovězího a čerstvých hub
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 120 minut
visibility
Boublas
Autor receptu
Ingredience
obecně
hovězí kližka 600 gram
vývar hovězí 600 mililitr
houby sušené 1-2 hrst
houby 2-3 hrst
česnek 3 stroužek
cibule 1-2 kus
celerová nať 1 hrst
sůl min 1 špetka
pepř černý drcený min 1 špetka
víno bílé 150 mililitr
citron 1/2 kus
na smažení
vepřové sádlo 4 lžíce
na zahuštění
mouka hladká pšeničná 4 lžíce
Další informace
Pracnost: Recept zvládne každý
Způsob přípravy: smažení, vaření
Typ chodu: oběd, večeře
Vybavení kuchyně: pánev wok , mísa
Původ: Česko
Postup
omyjeme a osušíme si hovězí kližku a nakrájíme ji na malé kousky
kližku si dáme do mísy, přisypeme k ní 2 lžíce hladké mouky, trošku soli a pepře a důkladně promícháme
v pánvi si rozpálíme 3 lžíce sádla
do pánve přihodíme kližku a s občasným mícháním důkladně osmažíme dohněda
při smažení by se měla odpařit veškerá voda
osmahlé maso vyndáme z pánve a dáme do mísy
do pánve do výpeků po mase dáme nakrájenou cibuli a osmahneme dohněda. K cibuli si přihodíme lžíci sádla
osmahlou cibuli zaprášíme moukou a důkladně rozmícháme
vznikne nám krásná jíška
k jíšce vrátíme zpět maso a přidáme sušené houby
zalijeme vývarem a pod pokličkou vaříme, dokud nám maso nezměkne (min. 1 hodina). Občas promícháme. Kdo chce, tak si do omáčky přilije trošku bílého vína a citronové šťávy
mezitím si nakrájíme čerstvé houby na menší kousky (a nebo kdo má jak rád)
když už máme maso skoro měkké, tak do pánve přihodíme čerstvé nakrájené houby
přidáme ještě nadrobno nakrájený česnek a zamícháme. Vaříme, dokud nám houby nezměknou. Nakonec omáčku dosolíme, dopepříme, popřípadě dozahustíme
nakrájíme si celerovou nať nadrobno
do hotové omáčky vmícháme celerovou nať (a nebo petrželovou nať), zamícháme a vypneme plotnu
jako přílohu doporučuji rýži a nebo těstoviny
Sdílejte recept