X

Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT
Recept / Hovězí kližka na houbách
Načítám...
Popis receptu
houbová sezóna je v plném proudu a proto přináším jeden výborný houbový recept pro milovníky hovězího a čerstvých hub
Příprava 25 minut
Vaření 120 minut
Pracnost: Recept zvládne každý
Kategorie: Maso / Jatečné maso, Houby / Hřiby
Druh přípravy: smažení, vaření
Typ chodu: oběd, večeře
Vybavení kuchyně: pánev wok, mísa
Původ: Česko
Ingredience
Ingredience
na smažení
vepřové sádlo 4 lžíce
na zahuštění
mouka hladká 4 lžíce
obecně
celerová nať 1 hrst
česnek 3 stroužek
cibule 1-2 ks
citron 1/2 ks
houby 2-3 hrst
houby sušené 1-2 hrst
hovězí kližka 600 g
pepř černý drcený min 1 špetka
sůl min 1 špetka
víno bílé 150 ml
vývar hovězí 600 ml
Postup
1.
omyjeme a osušíme si hovězí kližku a nakrájíme ji na malé kousky
2.
kližku si dáme do mísy, přisypeme k ní 2 lžíce hladké mouky, trošku soli a pepře a důkladně promícháme
3.
v pánvi si rozpálíme 3 lžíce sádla
4.
do pánve přihodíme kližku a s občasným mícháním důkladně osmažíme dohněda
5.
při smažení by se měla odpařit veškerá voda
6.
osmahlé maso vyndáme z pánve a dáme do mísy
7.
do pánve do výpeků po mase dáme nakrájenou cibuli a osmahneme dohněda. K cibuli si přihodíme lžíci sádla
8.
osmahlou cibuli zaprášíme moukou a důkladně rozmícháme
9.
vznikne nám krásná jíška
10.
k jíšce vrátíme zpět maso a přidáme sušené houby
11.
zalijeme vývarem a pod pokličkou vaříme, dokud nám maso nezměkne (min. 1 hodina). Občas promícháme. Kdo chce, tak si do omáčky přilije trošku bílého vína a citronové šťávy
12.
mezitím si nakrájíme čerstvé houby na menší kousky (a nebo kdo má jak rád)
13.
když už máme maso skoro měkké, tak do pánve přihodíme čerstvé nakrájené houby
14.
přidáme ještě nadrobno nakrájený česnek a zamícháme. Vaříme, dokud nám houby nezměknou. Nakonec omáčku dosolíme, dopepříme, popřípadě dozahustíme
15.
nakrájíme si celerovou nať nadrobno
16.
do hotové omáčky vmícháme celerovou nať (a nebo petrželovou nať), zamícháme a vypneme plotnu
17.
jako přílohu doporučuji rýži a nebo těstoviny
Komentáře
Fotky od ostatních kuchařů
Kuchařky
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit budu :-)
618 bodů
Facebook