Pracuji...
close

Asijská smažená rýže se zeleninou

tento recept nabízí velmi zajímavé vůně a rozmanité chutě. Badyán, skořice a hřebíček dodají jídlu nezaměnitelné aroma. Použití mícháných vajíček mi přislo trošku divné, ale ve výsledné chuti to sehraje skvělou roli :-)
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 11 let
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 50 minut
Ingredience
na smažení
2 lžíce máslo
Sdílejte recept
Postup
nejprve si uvaříme rýži. Připravíme si hrnec, rozpálíme ho na nižší teplotu a dáme do něj rozpustit máslo
k máslu přisypeme rýži, zamícháme a dvě minutky smažíme (s občasným mícháním)
rýži zalijeme vodou (hladina vody by měla být zhruba 2 centimetry na rýži). Osolíme, zamícháme a přivedeme k varu
pod pokličkou uvaříme doměkka. Občas promícháme
po uvaření rýži sundáme z plotny, odkryjeme a lehce mícháme, dokud nepřestane z hrnce stoupat pára (jinak by se nám vespod hrnce rýže rozvařila)
nyní si připravíme koření. Nameleme a nebo nadrtíme si badyán a hřebíček. Přisypeme kurkumu a skořici a zamícháme. Vznikne nám velmi zajímavé koření, které se podobá čínskému koření
rozpálíme si pánev wok a na oleji si v ní usmažíme mícháné vajíčka. Lehce osolíme
vajíčka vyndáme z pánve na talíř a necháme na později
do pánve po vajíčkách (pánev neumýváme) nalijeme trošku oleje a přidáme na kousíčky nakrájenou mrkev. Smažíme pět minut
mezitím si můžeme nakrájet cuketu a cibuli (pokud nemáte červenou cibuli, tak použijte klasickou žlutou nebo bílou)
cuketu a cibuli přihodíme do pánve a s občasným mícháním smažíme dalších pět minut
přisypeme nakrájený česnek a koření, které jsme si namleli a smíchali, dále přisypeme trošku soli a pepře a zamícháme
přisypeme hrášek a kukuřici a zamícháme
přilijeme ocet, zamícháme a necháme dvě minutky smažit
přidáme uvařenou rýži a důkladně zamícháme
přilijeme sojovou omáčku a lehce zamícháme. Nyní rýži s občasným mícháním osmažíme
nakonec přisypeme mícháná vajíčka, zamícháme, dosolíme, dopepříme
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření, krájení
Typ chodu:
oběd, večeře
Vybavení kuchyně:
pánev wok , hrnec
Původ:
Česko, Čína
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Jídlo je trošku časově náročnější, ale příprava je snadná. Rustikální pokrm, vhodný pro větší počet ...
Taková zdravá rychlovka, kterou sníte dříve, než si k tomu stačíte nakrájet pečivo :-)
Jestli si myslíte, že Vám tento salát vydrží do druhého dne, tak jste na omylu. Sežere se to dříve, ...
Chutný a rychlý recept, který jsem dělal hlavně kvůli dětem. Bál jsem se, že to nebudou jíst, ale op...
Taková rychlovka, kterou děti milují. I pro dospělé je to lehká forma svačiny.
Křehké kuřecí maso ve sladké omáčce je vždy zaručená výhra :-) Nejlepší příloha je rýže. Dětem jsem ...
Je načase si dát pauzu od bramborového salátu a připravit si něco lehčího.
Dělal jsem poprvé a určitě ne naposled. Hned jsem si s karamelem polil banán a dětem ho dal na zmrzl...