Uvař si sám

... nebojte se něco dobrého uvařit

Znojemská hovězí pečeně

„pokud máte doma spoustu sklenic s nakládanými okurkami od babičky, jako já :-) , tak znojemská je jasná volba. Dělal jsem ji poprvé a určitě ne naposled. Do omáčky jsem nakrájel tři okurky, ale myslím si, že jich tam může být o hodně víc. Používejte okurky s dobrým lakem, nejlépe domácí. “
Příprava
15
minut
Vaření
150
minut
Ingredience
obecně
na smažení
na zahuštění
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
maso omyjeme, osušíme a pomocí tenkého dlouhého nože do něj uděláme hluboké zářezy (pro špek). Ze špeku si nakrájíme dlouhé klínky a našpikujeme jimi maso
2. krok
maso ze všech stran důkladně osolíme a opepříme
3. krok
v hrnci si rozpálíme sádlo a maso na něm z každé strany opečeme (zatáhneme)
4. krok
smažíme krásně dohněda. Tímto smažením si vytváříme základ pro omáčku
5. krok
osmažené maso vyndáme hrnce a odložíme stranou. Oloupeme a nakrájíme si cibuli najemno. Vhodíme ji do hrnce a s častým mícháním smažíme dohněda. Osmažená cibulka a masové výpečky je výborný základ pro omáčku. Pokud Vám zbylo trošku špeku, tak ho nakrájejte a vhoďte do hrnce k cibuli
6. krok
když máme cibulku pořádně osmaženou, tak přidáme hořčici. Dal jsem zhruba 4 lžíce. Zamícháme a minutku osmahnem
7. krok
dále přidáme trošku mouky, a za stálého míchání minutku osmahnem. Pokud budete zahušťovat omáčku jíškou, tak tento krok můžete vynechat.
8. krok
základ zalijeme vývarem a dobře promícháme
9. krok
dále přilijeme lak z okurek. Nalil jsem zhruba půlku sklenice. Lakem můžete omáčku dochutit ještě na konci vaření
10. krok
přivedeme omáčku k varu a přidáme do ní maso. Pokud jste měli maso někde v talíři, tak všechnu šťávu, kterou tam maso nechalo, vlijte do hrnce. Žádná chuť se nesmí ztratit :-) Vaříme pod pokličkou, dokud není maso měkké. Myslím že 2 hodiny by měli stačit. Občas promícháme. Občas můžeme přilít trošku vody
11. krok
když máme maso měkké, tak ho zase vyndáme někam na talíř. Omáčku přecedíme do nějakého dalšího hrnce
12. krok
omáčku přivedeme opět k varu a dozahustíme sádlovou jíškou. Dále už jenom dosolíme, dopepříme a přidáme pokrájené kyselé okurky. Jíšku v omáčce provařte alespoň dvacet minut. Můžete ještě dochutit troškou laku z okurek
13. krok
maso si nakrájejte na plátky přes vlákno a dejte zpět do omáčky
Způsob přípravy
  • smažení
  • vaření
Typ chodu
  • oběd
Potřebné vybavení
  • hrnec velký
  • cedník
Původ receptu
  • Česko
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku