Pracuji...
close

Dršťková polévka z domácích syrových dršek

to jsem šel takhle jednou kolem řezníka a uviděl jsem u něj krásné dršťky. A jelikož jsem nikdy nedělal dršťkovou polévku, tak to byla jasná volba :-) Polévka je z důvodu zpracování syrových dršek časově náročná, ale výsledek stojí za to. Nedivte se množství ingrediencí, ale dělal jsem toho plnej hrnec :-)
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 11 let
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 3 hodiny
Ingredience
obecně
1 kilogram dršťky
3 kus cibule
min 5 stroužek česnek
1 kilogram dršťky
min 1 lžíce majoránka
min 1 špetka sůl
příloha
min 1 kus rohlík
podle chuti
na smažení
na vaření
1 kus mrkev
1/4 kus celer
na zahuštění
Sdílejte recept
Postup
jelikož jsem si koupil čerstvé držky od řezníka, tak mě bude dlouho trvat jejich zpracování. Dršťky se musí pořádně propláchnout a provařit. Nejprve si tedy dršťky nakrájíme na menší kusy, ale ne moc malé, jinak je potom budeme dlouho vyndavat z hrnce. Každý kus důkladně propláchneme pod tekoucí vodou
propláchnuté dršťky vložíme do hrnce, naplněného vlažnou vodou. Přivedeme k varu a vaříme alespoň 20 minut. Potom vylijeme z hrnce vodu, napustíme novou a zase vaříme minimálně 20 minut. Na potřetí uděláme to samé, ale vaříme déle, doku nebudou dršťky měkké. To může trvat klidně i dvě hodiny.
během prvního a nebo druhého vaření si oškrabeme a nakrájíme na malé kousky mrkev, celer a petržel
pokrájenou kořenovou zeleninu vložíme do hrnce při začátku třetího vaření (když vaříme dršťky do změknutí)
během zdlouhavého vaření dršek si můžeme nakrájet cibuli nadrobno
a také si můžeme oloupat česnek
když nám začnou dršťky měknout, tak si začneme rozpalovat druhý větší hrnec. Přidáme sádlo a cibuli. Cibuli orestujeme do hněda
ke zhnědlé cibulce přisypeme mouku a důkladně mícháme. Usmažíme trošku hnědou jíšku
dále přisypeme červenou papriku a za stálého míchání minutku osmahnem
do hrnce nalijeme vývar a důkladně rozmícháme
nejlépe rozmícháte metlou
dále do polévky prolisujte česnek. Tady doporučuji mít opravdu kvalitní česnek, jinak to nebude ono. Já tam dal deset stroužků nějakého čínského, co jsem měl doma a moc jsem ho tam necejtil
uvařené dršťky nakrájejte na malé kousky, nebo prostě jak velké to máte rádi v polévce
nakrájené dršťky přidejte do polévky a přes cedník přilijte vývar, který se Vám vytvořil v hrnci po dršťkách. Pokud nemáte dršťky ještě úplně měkké, tak nevadí. Dovaří se o to déle v polévce
pokud již máte dršťky měkké, tak polévku dochuťte solí a pepřem. Pokud máte polévku řídkou, tak ji buď trošku zahustěte jíškou a nebo ji svařte na menší objem. Nakonec přisypte majoránku, zamíchejte a máte hotovo
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření
Typ chodu:
oběd
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Někdy Vám v lednici leží obyčejné suroviny, jejichž spojením připravíte něco neobyčejného. Pro tento...
Těžko popsat tu skvělou chuť. Kari dodá pomazánce dokonalý nádech a ve spojení s lučinou je to skvěl...
Velmi zdravá a vydatná snídaně, která Vás zasytí na dlouhou dobu. Nebojte se experimentovat s různým...
Nejjednodušší zpracování úrody červeného rybízu. A v prosinci na slepení lineckého cukroví jinou mar...
Svěží letní salát, který si zaslouží pouze čerstvé ingredience. Pokud se v létě nechcete přejídat, t...
Chutný zákusek z křehkého těsta plný ovoce. Vytvořte si doma obdobu oblíbené pochoutky ze známého ře...
Na internetu mě recept hned zaujal, i když jsem si nedokázal představit jeho chuť. Musím říct, že vý...
V jednoduchosti je krása. Tento recept je ze základních surovin a zvládne ho opravdu každý. A ještě ...