Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT

Dršťková polévka z domácích syrových dršek

to jsem šel takhle jednou kolem řezníka a uviděl jsem u něj krásné dršťky. A jelikož jsem nikdy nedělal dršťkovou polévku, tak to byla jasná volba :-) Polévka je z důvodu zpracování syrových dršek časově náročná, ale výsledek stojí za to. Nedivte se množství ingrediencí, ale dělal jsem toho plnej hrnec :-)
Příprava
30
minut
Vaření
180
minut
Ingredience
obecně
příloha
podle chuti
na smažení
na vaření
na zahuštění
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
jelikož jsem si koupil čerstvé držky od řezníka, tak mě bude dlouho trvat jejich zpracování. Dršťky se musí pořádně propláchnout a provařit. Nejprve si tedy dršťky nakrájíme na menší kusy, ale ne moc malé, jinak je potom budeme dlouho vyndavat z hrnce. Každý kus důkladně propláchneme pod tekoucí vodou
2. krok
propláchnuté dršťky vložíme do hrnce, naplněného vlažnou vodou. Přivedeme k varu a vaříme alespoň 20 minut. Potom vylijeme z hrnce vodu, napustíme novou a zase vaříme minimálně 20 minut. Na potřetí uděláme to samé, ale vaříme déle, doku nebudou dršťky měkké. To může trvat klidně i dvě hodiny.
3. krok
během prvního a nebo druhého vaření si oškrabeme a nakrájíme na malé kousky mrkev, celer a petržel
4. krok
pokrájenou kořenovou zeleninu vložíme do hrnce při začátku třetího vaření (když vaříme dršťky do změknutí)
5. krok
během zdlouhavého vaření dršek si můžeme nakrájet cibuli nadrobno
6. krok
a také si můžeme oloupat česnek
7. krok
když nám začnou dršťky měknout, tak si začneme rozpalovat druhý větší hrnec. Přidáme sádlo a cibuli. Cibuli orestujeme do hněda
8. krok
ke zhnědlé cibulce přisypeme mouku a důkladně mícháme. Usmažíme trošku hnědou jíšku
9. krok
dále přisypeme červenou papriku a za stálého míchání minutku osmahnem
10. krok
do hrnce nalijeme vývar a důkladně rozmícháme
11. krok
nejlépe rozmícháte metlou
12. krok
dále do polévky prolisujte česnek. Tady doporučuji mít opravdu kvalitní česnek, jinak to nebude ono. Já tam dal deset stroužků nějakého čínského, co jsem měl doma a moc jsem ho tam necejtil
13. krok
uvařené dršťky nakrájejte na malé kousky, nebo prostě jak velké to máte rádi v polévce
14. krok
nakrájené dršťky přidejte do polévky a přes cedník přilijte vývar, který se Vám vytvořil v hrnci po dršťkách. Pokud nemáte dršťky ještě úplně měkké, tak nevadí. Dovaří se o to déle v polévce
15. krok
pokud již máte dršťky měkké, tak polévku dochuťte solí a pepřem. Pokud máte polévku řídkou, tak ji buď trošku zahustěte jíškou a nebo ji svařte na menší objem. Nakonec přisypte majoránku, zamíchejte a máte hotovo
Načítám...
Způsob přípravy
  • smažení
  • vaření
Typ chodu
  • oběd
Potřebné vybavení
  • hrnec velký
  • lis na česnek
  • mlýnek na pepř
  • cedník
  • metla
Původ receptu
  • Česko
Kategorie / Podkategorie
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku