X
Do nového roku Vám přeji co nejméně spálených jídel a hlavně zdraví

Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT
Recept / Dršťková polévka z domácích syrových dršek
Načítám...
Popis receptu
to jsem šel takhle jednou kolem řezníka a uviděl jsem u něj krásné dršťky. A jelikož jsem nikdy nedělal dršťkovou polévku, tak to byla jasná volba :-) Polévka je z důvodu zpracování syrových dršek časově náročná, ale výsledek stojí za to. Nedivte se množství ingrediencí, ale dělal jsem toho plnej hrnec :-)
Příprava 30 minut
Vaření 180 minut
Pracnost: Recept zvládne každý, ale chce to trošku snahy
Kategorie: Polévky / Masové polévky
Druh přípravy: smažení, vaření
Typ chodu: oběd
Vybavení kuchyně: hrnec velký, lis na česnek, mlýnek na pepř, cedník, metla
Původ: Česko
Ingredience
Ingredience
na smažení
vepřové sádlo 4 lžíce
na vaření
celer 1/4 ks
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
na zahuštění
mouka hladká 5 lžíce
obecně
česnek min 5 stroužek
cibule 3 ks
dršťky 1 kg
dršťky 1 kg
majoránka min 1 lžíce
paprika mletá sladká min 3 lžíce
pepř černý drcený min 1 špetka
sůl min 1 špetka
vývar hovězí 2 l
podle chuti
paprika mletá pálivá min 1 lžička
příloha
rohlík min 1 ks
Postup
1.
jelikož jsem si koupil čerstvé držky od řezníka, tak mě bude dlouho trvat jejich zpracování. Dršťky se musí pořádně propláchnout a provařit. Nejprve si tedy dršťky nakrájíme na menší kusy, ale ne moc malé, jinak je potom budeme dlouho vyndavat z hrnce. Každý kus důkladně propláchneme pod tekoucí vodou
2.
propláchnuté dršťky vložíme do hrnce, naplněného vlažnou vodou. Přivedeme k varu a vaříme alespoň 20 minut. Potom vylijeme z hrnce vodu, napustíme novou a zase vaříme minimálně 20 minut. Na potřetí uděláme to samé, ale vaříme déle, doku nebudou dršťky měkké. To může trvat klidně i dvě hodiny.
3.
během prvního a nebo druhého vaření si oškrabeme a nakrájíme na malé kousky mrkev, celer a petržel
4.
pokrájenou kořenovou zeleninu vložíme do hrnce při začátku třetího vaření (když vaříme dršťky do změknutí)
5.
během zdlouhavého vaření dršek si můžeme nakrájet cibuli nadrobno
6.
a také si můžeme oloupat česnek
7.
když nám začnou dršťky měknout, tak si začneme rozpalovat druhý větší hrnec. Přidáme sádlo a cibuli. Cibuli orestujeme do hněda
8.
ke zhnědlé cibulce přisypeme mouku a důkladně mícháme. Usmažíme trošku hnědou jíšku
9.
dále přisypeme červenou papriku a za stálého míchání minutku osmahnem
10.
do hrnce nalijeme vývar a důkladně rozmícháme
11.
nejlépe rozmícháte metlou
12.
dále do polévky prolisujte česnek. Tady doporučuji mít opravdu kvalitní česnek, jinak to nebude ono. Já tam dal deset stroužků nějakého čínského, co jsem měl doma a moc jsem ho tam necejtil
13.
uvařené dršťky nakrájejte na malé kousky, nebo prostě jak velké to máte rádi v polévce
14.
nakrájené dršťky přidejte do polévky a přes cedník přilijte vývar, který se Vám vytvořil v hrnci po dršťkách. Pokud nemáte dršťky ještě úplně měkké, tak nevadí. Dovaří se o to déle v polévce
15.
pokud již máte dršťky měkké, tak polévku dochuťte solí a pepřem. Pokud máte polévku řídkou, tak ji buď trošku zahustěte jíškou a nebo ji svařte na menší objem. Nakonec přisypte majoránku, zamíchejte a máte hotovo
Komentáře
Fotky od ostatních kuchařů
Kuchařky
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit budu :-)
638 bodů
Facebook