X
UVAŘSISÁM.cz
nebojte se něco dobrého uvařit
Nevíte, co uvařit?

Dršťková polévka z domácích syrových dršek

Načítám...
to jsem šel takhle jednou kolem řezníka a uviděl jsem u něj krásné dršťky. A jelikož jsem nikdy nedělal dršťkovou polévku, tak to byla jasná volba :-) Polévka je z důvodu zpracování syrových dršek časově náročná, ale výsledek stojí za to. Nedivte se množství ingrediencí, ale dělal jsem toho plnej hrnec :-)
Příprava 30 minut
Vaření 180 minut
Pracnost: Recept zvládne každý, ale chce to trošku snahy
Kategorie: Polévky / Masové polévky
Druh přípravy: smažení, vaření
Typ chodu: oběd
Vybavení kuchyně: hrnec velký, lis na česnek, mlýnek na pepř, cedník, metla
Původ: Česko

Ingredience

na smažení
vepřové sádlo 4 lžíce
na vaření
celer 1/4 ks
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
na zahuštění
mouka hladká pšeničná 5 lžíce
obecně
česnek min 5 stroužek
cibule 3 ks
dršťky 1 kg
dršťky 1 kg
majoránka min 1 lžíce
paprika mletá sladká min 3 lžíce
pepř černý drcený min 1 špetka
sůl min 1 špetka
vývar hovězí 2 l
podle chuti
paprika mletá pálivá min 1 lžička
příloha
rohlík min 1 ks

Postup

jelikož jsem si koupil čerstvé držky od řezníka, tak mě bude dlouho trvat jejich zpracování. Dršťky se musí pořádně propláchnout a provařit. Nejprve si tedy dršťky nakrájíme na menší kusy, ale ne moc malé, jinak je potom budeme dlouho vyndavat z hrnce. Každý kus důkladně propláchneme pod tekoucí vodou
propláchnuté dršťky vložíme do hrnce, naplněného vlažnou vodou. Přivedeme k varu a vaříme alespoň 20 minut. Potom vylijeme z hrnce vodu, napustíme novou a zase vaříme minimálně 20 minut. Na potřetí uděláme to samé, ale vaříme déle, doku nebudou dršťky měkké. To může trvat klidně i dvě hodiny.
během prvního a nebo druhého vaření si oškrabeme a nakrájíme na malé kousky mrkev, celer a petržel
pokrájenou kořenovou zeleninu vložíme do hrnce při začátku třetího vaření (když vaříme dršťky do změknutí)
během zdlouhavého vaření dršek si můžeme nakrájet cibuli nadrobno
a také si můžeme oloupat česnek
když nám začnou dršťky měknout, tak si začneme rozpalovat druhý větší hrnec. Přidáme sádlo a cibuli. Cibuli orestujeme do hněda
ke zhnědlé cibulce přisypeme mouku a důkladně mícháme. Usmažíme trošku hnědou jíšku
dále přisypeme červenou papriku a za stálého míchání minutku osmahnem
do hrnce nalijeme vývar a důkladně rozmícháme
nejlépe rozmícháte metlou
dále do polévky prolisujte česnek. Tady doporučuji mít opravdu kvalitní česnek, jinak to nebude ono. Já tam dal deset stroužků nějakého čínského, co jsem měl doma a moc jsem ho tam necejtil
uvařené dršťky nakrájejte na malé kousky, nebo prostě jak velké to máte rádi v polévce
nakrájené dršťky přidejte do polévky a přes cedník přilijte vývar, který se Vám vytvořil v hrnci po dršťkách. Pokud nemáte dršťky ještě úplně měkké, tak nevadí. Dovaří se o to déle v polévce
pokud již máte dršťky měkké, tak polévku dochuťte solí a pepřem. Pokud máte polévku řídkou, tak ji buď trošku zahustěte jíškou a nebo ji svařte na menší objem. Nakonec přisypte majoránku, zamíchejte a máte hotovo
Komentáře
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit...
712 bodů
Facebook
Twitter